Blog
2   2

Favntag med Brexit i samfundsfag

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Mediernes aktuelle fokus på Brexit åbner op for en stor mængde kildemateriale til de kommende prøver i samfundsfag for dem, der måtte være så heldige at trække sådan en.

I de seneste dage har jeg kørt undervisning i Brexit i ottende og niende klasse. Det har vist sig at være en spændende opgave, fordi der ikke overraskende findes mange forskellige kilder på nettet, der uden problemer opfylder en bred vifte af kulturteknikker.

Ydermere viser eleverne generel interesse for området, fordi de har hørt meget om det i medierne, men ikke har sat sig ind i, hvad Brexit egentlig indebærer både for Storbritannien og for resten af EU, herunder Danmark. Politikken tilbyder for eksempel en fremragende video, der på tre et halvt minut forklarer Brexit. Samfundsfag.gyldendal.dk har et kort forløb om temaet, der uddyber flere aspekter af et på overfladen ret uoverskueligt emne. Det modsatte viser sig faktisk at være tilfældet, når man først går i gang med det.

Storbritannien som prøveoplæg

For niende klasses vedkommende regner jeg med, at nogle elever vil komme ind på Brexit, hvis de trækker prøven i samfundsfag. Et hovedtema om EU giver selvsagt en oplagt mulig for dette. Det synes heller vanskeligt at formulere en problemstilling, fordi hele temaet som sådan rummer den ene problemstilling efter den anden. Desuden vil det være muligt at udfolde en bred samfundsfaglig viden ved prøven om EU’s udvikling i de senere år samt se på mulige kausale årsager til denne udvikling.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi har tidligere arbejdet med flygtningestrømmen i EU, og da denne kan linkes direkte som en af årsagerne til det overraskende valgresultat i Storbritannien sidste år, vil en perspektivering hertil også bringe elevernes overblik, kildekritiske sans samt mulighed for at bringe en lang række fagbegreber i spil. Alt i alt gode betingelser for en prøve.

God arbejdslyst derude.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.647 andre er allerede tilmeldt