Lærerne går ikke ned i løn

Lærernes lønninger er steget mere end de privat ansattes. Derfor var der udsigt til, at lærerne til oktober næste år måtte gå ned i løn. En ny aftale sikrer lærernes løn - til gengæld bliver næste års lønstigninger mindre end forventet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vores hovedmål var, at undgå, at de ansatte i kommunerne og regionerne skulle opleve at få mindre i løn, end de gjorde måneden før. Det er lykkedes. Lønstigningerne på det kommunale områder er reduceret, og på det regionale område er de helt aflyst. Det er ikke nok til at dække det hele. Vi skylder noget til overenskomstforhandlingerne i 2011. Det skal vi huske.", siger formand for KTO og DLF Anders Bondo Christensen til folkeskolen.dk.

Negativ reguleringsordning

Det er den såkaldte reguleringsordning, der er i spil. Reguleringsordningen sikrer, at det kommunale og regionale arbejdsmarked følger lønudviklingen på det private område. I mange år har reguleringsordningen sørget for, at de kommunale ansatte ikke sakker bagud i lønudvikling. Men i denne omgang har de kommunale ansatte høstet store lønstigninger først i overenskomstperioden, og de privat ansatte har på grund af finanskrisen ikke fået helt så meget som forventet. Derfor bliver reguleringsordningen 1. oktober 2010 negativ. Da der ikke er aftalt lønstigninger på det tidspunkt, kunne lærerne have set frem til at måtte gå ned i løn i september måned. Men det har aftalen mellem parterne forhindret.

Det er endnu uvist, hvor mange penge de kommunale og regionale ansatte kommer til at skylde efter reguleringen til oktober 2010. Men det er aftalt, at den resterende del hentes ind ved overenskomstforhandlingerne i 2011.

Arbejdsgivere glade for aftale

"En reel lønnedgang ville være et dårligt signal til de kommunalt ansatte, som alle gør et stort og dygtigt stykke arbejde", siger formand for KL's Løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler, der er borgmester i Høje Taastrup. "Derfor er vi meget glade for at have fundet en løsning, som både er økonomisk forsvarlig, og som forhindrer, at nogen går ned i løn."

"Vi har imødekommet et ønske om at søge en fælles løsning med henblik på at undgå, at de ansatte sættes ned i løn til næste efterår. Men regningen skal jo betales, og jeg synes, aftalen er et udmærket resultat, der bl.a. holder sig inden for regionernes budgetter i 2010", siger formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Kristian Ebbensgaard.

KL, RLTN, KTO og Sundhedskartellet, som er de centrale forhandlingsparter på det kommunale og det regionale arbejdsmarked.

Powered by Labrador CMS