Debat

Kroppen din trenger SKAM poteter

Læresætninger fra Hartvig Nissens Videregående skole: Du skal turde stå i frygten Enhver du møder kæmper en kamp, som du intet ved om. Vær venlig. Altid. Du ved, du behøver ikke at gøre alt alene. Had kommer ikke fra religion. Det kommer fra frygt. At være en ”drittsæk” er ikke noget, man er født som eller noget man bliver. Det er et valg. Jeg vil, at mit liv skal være ægte. Også selv om det til tider bliver ”jævli”, så er det bedre, hvis det er ægte Alt er kærlighed.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kroppen din trenger potet

”Kosegruppe”, ”Mennesker trenger mennesker” og ”Kroppen din trenger potet” står der med citat fra ungdomsserien ”SKAM” på t-shirts, der kan købes i en internetbutik, der (naturligvis) hedder ”dritkul.shop.no”. Der  er også mulighed for at købe en t-shirt, hvorpå der står ”Dritkull”, ”All er love” eller ”Ikke vær frekk”. SKAM-serien er kull og cool og kæk. Der er t-shirt med norske ord, der er facebookgrupper, hvor alle karakterne i SKAM diskuteres, der er bloggere, der kommenterer, og der er kommunikation på alle sociale medier. ”SKAM” er en ungdomsserie i et nyt format, der ikke er enkelt og lineært som et ”vanligt” tv-format. Det er interaktivt, i realtime og på alle platforme.

Som Emil fra Lønneberg og andre af Astrid Lindgrens fortællinger har givet en ældre generation et blik ind i og en lydhørhed over for det svenske sprog, så er SKAM en introduktion til norsk sprog, kultur og litteratur.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

”Intet betyder mere for den gensidige nordiske sprogforståelse end uhindret adgang til nabolandskanalerne”, har den forhenværende kulturminister Bertel Haarder sagt i et interview i januar 2017, hvor SKAM som tv-serie blev brugt som et af de gode eksempler på introduktion til nabosprog gennem tv. SKAM er dog meget mere end en tv-serie. Den udsendes først og fremmest på sociale platforme, og det er blot ”opsamlingsheatet”, der kommer i en ugentlig tv-episode. Og for ikke-SKAM-kendere, så er SKAM en ”serie”, der tager afsæt i en gruppe unge gymnasieelever, der alle går på Harvig Nissens Videregående Skole i 2. g. Der er drenge, der er piger og i bedste Beverly Hills-stil er der masser af bøvl for de unge, der forsøger at uddanne sig.

Der er mindst fire gode grunde til glæde sig over SKAM.

1. Det er folkeoplysning på populærkulturens præmisser. Når Noora siger til Vilde: ”Kroppen din trenger potet”, så  er ikke blot et forsvar for pommesfrites fra Mc D. Det er en dialog, der føres mellem to potentielt spiseforstyrrede piger i Skam: Vilde og Noora.

Her genfortæller Kristine Getz It, der blogger om blandt andet spiseforstyrrelser, hvad der er på spil: ”I første sesong forklarer Noora (som tidligere har vært syk) Vilde (som på det tidspunktet ser ut til å ha et vanskelig forhold til mat/kropp) viktigheten av å spise nok.

Mens de sammen lager middag på hyttetur sier hun: Det som er så bra med tortillas, er at det er laget av potet. Kroppen din trenger potet.

Og så ramser hun opp alt den gir kroppen av næring: vitamin C og stivelse og antioksidanter.”

Sådan har ”SKAM” en situation, der kan spejle mange unge (pigers) forhold til krop og mad. Hos Vilde og Noora får de unge seere vendt problematikken, de ser unge piger, der kunne være dem selv eller veninderne, og her diskuteres alle ungdomsproblemerne. Det er ikke blot spiseforstyrrelser, det er religion, seksualitet, utroskab, mistillid, skænderier, kropsidealer, musik, kærlighed, ensomhed, venskab, kommunikation, uddannelse og alt, der hører med til at være ung. Disse svære emner diskuteres i det fiktive univers: SKAM. Et fiktivt univers, der er så tæt på realisme, som næsten tænkes kan. Gennem daglige videoklip, sms-kommunikation og instagramopdateringer følger man karaktererne tæt på realtid. Er det 17. maj i virkelighedens verden, så er det også 17. maj i SKAM.

2. Det er nabosprogsundervisning. Dialogerne i SKAM giver seeren (og læseren af sms-dialogerne) flere sproglige vinkler på norsk. De unge taler Oslo-rigsnorsk, men Eva er fra Bergen og taler bergensisk. Der er også to forskellige stillejer: uddannelsessproget norsk, der bruges i skolens undervisningskontekst, og det slangprægede norsk, der bruges, når de unge taler og ”sender tekstmeldinger” – altså skrive sms’er.   Det har sendt ord som ”føkke”, ”hooke”, ”vors” og ”serr” ind i danske unges slang. Mange danske seere foretrækker de ”ægte” norske videoklip, hvor der ikke er danske (men eventuelt norske) undertekster. Det giver et indblik i mundtligt og skriftligt norsk. Først og fremmest har serien dog betydning for nabosprogsundervisning, fordi den har gjort det ”drittkull” at tale og forstå norsk. Tak for det.

3. Det er en verden, hvor børn og unge er vigtige. ”Vi var livrædd at vi skulle høre fra mor-siden, at nu var der en god ungdomsserie på NRK”, sådan siger en ung pige i et interview om SKAM. Serien har et markant fravær af voksne. De er bipersoner, der ikke bryder ind. Det er ikke meningen, at voksne skal og forældre skal se med, det er en serie, der skal ses af unge på de unges platforme. Sådan adskiller den sig her fra Beverly Hills 90210, hvor Walsh-forældrene og Nat fra PeachPit var et sted, hvor  de unge kunne møde voksne med holdninger og etos. I SKAM er alle hovedpersonerne teenagere. Det er ikke voksne, der skal komme med svarene på de svære problemstillinger. Det er de unge, der skal give svarene og tage diskussionen, når de (alle seriens følgere) går ind og kommenterer på dilemmaer og handling.

4. Det er målrettet en meget snæver målgruppe: unge piger på 16 år. Julie Andem, der står bag serien, havde til opgave at målrette serien skarpt mod 16-årige norske piger. Det var NRKs udfordring, at disse piger på ingen måde gjorde brug af NRKs skærmflade. Derfor blev der lavet analyser og undersøgelser af 16 – årige norske pigers liv. Der var skolebesøg, dybdeinterview, rapporter, sociale medier og en casting til seriens karakterer. ”Hvordan er 16-årige pigers liv?”, det var temaet, og Julie Andem og NRK fandt, at præstationspresset i gruppen generelt fyldt alt, alt, alt for meget. Derfor blev det NRKs udfordring at styrke målgruppens selvfølelse, at gøre op med tabuer og at vise de unge, at man med fordel kan konfrontere frygten i sit liv.

Der er en række læresætninger i serien. De står ikke mejslet i det norske fjelds granit, men nogle af dem kan findes som graffitti på skolens toiletdøre. Det væsentlige er dog, at det er grundtonen i hvert alt, der kommer fra SKAM.

Nogle af disse læresætninger indledte denne artikel. Det er udsagn som:

Du skal turde stå i frygten

Enhver du møder kæmper en kamp, som du intet ved om. Vær venlig. Altid.

Alt er kærlighed. All  er love, som der står på toiletdøren på Hartvig Nissens Videregående Skole. På norsk betyder det også: Alt er tilladt. Det har en dobbeltbetydning her.

Du ved, du behøver ikke at gøre alt alene.

Had kommer ikke fra religion. Det kommer fra frygt.

At være en ”drittsæk” er ikke noget, man er født som eller noget man bliver. Det er et valg.

Jeg vil, at mit liv skal være ægte. Også selv om det til tider bliver ”jævli”, så er det bedre, hvis det er ægte.

Det er Henrik Ibsen, det er Søren Kirkegaard, det er Knud Ejler Løgstrup og det er John Lennon i ny tekst.

Således er såvel indhold som sprog og formidlingsplatforme af høj, høj standard.

Tak til NRK og Julie Andem (og Isak, Vilde, Noora, Sana, William, Eva, Jona, Markus og alle de andre) for at give nabosprogsundervisningen et drittkull løft, - og tak for at SKAM er en tydelig stemme i den debatten om etiske normer i en digital, multimodal og virtuel tid.

P.S: Et par norske udtryk, der kan give street-credit, hvis de bruges på rette sted: ”Serr”, - der naturligvis betyder ”seriøst” og kan bruges som kommentar til alt. ”Kosegruppe” er en hyggelig social begivenhed, hvor man mødes med venner. Endelig er ”kødde” at joke med andre. ”Kødder du?” kan man sige til en, der laver sjov.

nsen.dk

Powered by Labrador CMS