Resenbro Skole fra Silkeborg vandt Madkamp sidste år.

Bælgfrugter og bæredygtighed: Finale i DM i madkundskab på torsdag

Tolv skoler. Fem dommere. En vinder. Gryden er sat i kog til Danmarksmesterskabet i madkundskab og bæredygtigheden er i fokus, når de udvalgte finalister dyster på alternative proteiner på Kold College i Odense på torsdag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste forbinder formentlig proteinrig kost med en god bøf, stegt fisk eller det glas med fem æggeblommer, som Sylvester Stallone indtager som obligatorisk morgenmad i den første Rocky-film.

Men der findes også mere miljøbæredygtige måder, hvorpå man kan få sit nødvendige proteintilskud og her kommer blandt andet linserne, bønnerne og jordnødderne ind i billedet. DM i madkundskab, eller "Madkamp" opererer derfor i år under temaet "Bælgfrugter og bæredygtighed". Madkamp skal sætte fokus på faget madkundskab og er et samarbejde imellem seks professionshøjskoler og Madkulturen og samtidig støttet af Nordea-fonden. Ud af de fyrre skoler der har deltaget i konkurrencen, er tolv blevet udvalgt til finalen.

Madkundskabslærere strømmer til bælgfrugt-kurser

Udlicitering af sundhed

"Madkultur er vigtigt, og faget madlavningsfaget skal udnyttes aktivt, hvis vi vil uddanne fremtidens forbruger", siger Morten Brink Iwersen, der er kommunikationskonsulent for Madkulturen. Han henviser til Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidspraksis, som viser, at jo yngre danskerne er, jo mere tilbøjelige er de til at købe færdiglavet mad.

"Det er et spørgsmål om, hvorvidt man skal udlicitere sin sundhed til industrien, eller om man vil have kontrol over det inde i køkkenet", siger Morten Iversen.

Forhåbningen med årets tema er derfor at skabe en bevidsthed hos eleverne omkring forskellene på de CO2-aftryk som forskellig proteinkost efterlader. "Vi vil gerne udbrede det perspektiv, at protein er andet end kød", siger Morten Iversen. "Samtidig er DM i madkundskab også et forsøg på at få synlighed omkring et fag, der for tiden er en smule klemt".

Evaluering: Madkamp har styrket presset fag

Vind en tur på chokoladefabrikken

Ud af de fyrre skoler der har konkurreret om at deltage, er tolv blevet endeligt udvalgt til finalen i "Madkamp". Den skole, som formår at skabe det bedste alternative proteinmåltid og lander på den øverste podieplads vinder et besøg for hele klassen i et af Kold Colleges køkkener, som blandt andet tæller et bageri, mejeri og et chocolatier, hvor der, som navnet antyder, bliver kælet for chokoladehåndværket.

Vinderen bliver udråbt af et dommerpanel bestående af fem forskellige madkyndige mennesker, og Sundheds- og fødevareministeren Esben Lunde Larsen er med ved præmieoverrækkelsen. Desuden deltager også Timm Vladimir og Miki Cheng fra det folkekære program "Den store bagedyst". Folkeskolen er også med på selve dagen. 

Mælke-mestre kåret i Madkamp

Læs mere

SeMadkulturens forskellige projekter for børn og unge her

Læs omMadkampen her

Undervisningfra Madkulturens hjemmeside kan findes her