Uddannelse holder kriminaliteten væk

Flere end ti procent af de indsatte i de danske fængsler har ikke gennemført folkeskolen - og andelen er højest blandt de yngste

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

11,5 procent af de indsatte i danske fæng­sler har ikke gennemført en folkeskoleuddannelse, og blandt de 18-24-årige indsatte er tallet helt oppe på 16 procent. Det viser en undersøgelse, som Peter Koudahl fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole stod bag i 2007. Det var Direktoratet for Kriminalforsorgen, der havde bedt om undersøgelsen.

Undervisere har mødt tre indsatte. Ingen af de tre havde ifølge dem selv svært ved at følge med i skolen, men de var skoletrætte og lavede ballade de sidste skoleår. I fæng­slet går de alle tre i skole.

»Jeg lærer meget af de fag, jeg har. Men selvfølgelig ville jeg have flere timer, hvis det var muligt«, siger Wasim, der gik til Forberedende VoksenUndervisning, da han sad i varetægt i Vestre Fængsel. »Det kan godt være, at det er et fængsel, men man lærer mere her, end man gør derude. Og der er en lyst til at lære herinde«.

På det åbne fængsel Møgelkær ved Horsens er Niels i gang med at tage en mureruddannelse. Tanken om svendebrevet er en gulerod for ham og dét, der skal afholde ham fra at falde tilbage i kriminalitet.

På Møgelkær har man siden 2007 satset på undervisning for at reducere antallet af tilbagefald til kriminalitet. I de andre danske fængsler håber man at følge med denne udvikling og få langt flere uddannelsesmuligheder til de indsatte. Det er udviklingskonsulent i Direktoratet for Kriminalforsorgen Benny Christensen ansat til at fremme.

»Desværre har politikerne ikke lyst til at støtte os økonomisk. Det koster ellers op til 800.000 kroner at have en indsat siddende i et år, så der er penge at spare, hvis vi kan redde nogle ud af en kriminel løbebane og væk fra overførselsindkomster«, siger han. |