Herning vil byde de nye bedre velkommen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Det har taget mig et helt år at finde ud af, hvordan man får kopier, der er clipset. Først havde jeg slet ikke tid til at tænke på clips, men bare på at få kopier ud af kopimaskinen, senere blev det pinligt at spørge, fordi så havde jeg jo alligevel været der så lang tid, så de ville tænke: Ved hun ikke engang det? ... Så jeg skulle virkelig overvinde mig selv for at spørge én om, hvordan man fik clipset kopierne«.

Sådan siger en af de nye lærere i forundersøgelsen til Herning Kommunes forsknings- og udviklingsprojekt »karrierelærer.dk«, som gennemføres i samarbejde med Herningegnens Lærerforening og Via University College.

En forundersøgelse fortrinsvis i form af fokusgruppeinterview har nu identificeret nogle af de vigtigste felter at tage fat på, hvis nye lærere skal få en bedre start på Hernings skoler. Forundersøgelsen peger på en række temaer, som er vigtige for de nye lærere.

- De har brug for hjælp til indføring i den nye kultur - det fungerer allerede i mere eller mindre struktureret grad med den nuværende mentorordning.

- De har brug for hjælp til at blive mere bevidste om deres egne grænser og til at håndtere dilemmaet mellem distance og nærhed i relationen til eleverne - og til helt konkret klasseledelse, for eksempel strategier til, hvordan de skal håndtere forstyrrelser af undervisningen.

- De har brug for hjælp til at bruge den megen teori, de har lært, til at reflektere over hverdagens praksis.

- De er tøvende og usikre over for klasselærerens rolle som »sidste instans« i forhold til at nå og forstå det enkelte barn og over for forældresamarbejdet.

Forundersøgelsen konkluderer blandt andet, at der er brug for langt større formalisering af mentorordningen og for et mentoruddannelsesprogram.

Forundersøgelsesrapport »At være ny lærer« kan hentes på www2.viauc.dk/udvikling/skole

Powered by Labrador CMS