Lærerliv
0   281

»Du kommer jo ud på et tidspunkt«

For Wasim er opholdet i Vestre Fængsel en chance for at lære noget, så han kan komme videre i livet, når han bliver løsladt

»Jeg har altid elsket at reparere ting«, forklarer 19-årige Wasim, der sidder varetægtsfængslet på sjette måned i Vestre Fængsel. Hans største drøm er at blive mekaniker med eget værksted. Men foreløbig er drømmen udskudt på ubestemt tid, for bliver han dømt, kan han risikere en længere fængselsstraf.

Wasim er født i Danmark, som forældrene flygtede til fra Libanon i 1980'erne.

Artiklen fortsætter under banneret

»Jeg har været en ballademager. Jeg har gået rundt og irriteret folk og har ikke rigtig taget mig sammen«, forklarer Wasim, der igennem sin skoletid er blevet smidt ud af flere københavnske skoler. På de sene klassetrin blev han tilknyttet det socialpædagogiske tilbud Sjakket. Her oplevede han, at lærerne for alvor ydede en indsats for at få ham på rette spor.

»Det er virkelig sejt, at de kunne tåle os, og at de gad undervise os. Lærere får løn, uanset om de gider lære os noget eller ej, men dem i Sjakket var ligeglade med deres løn, de ville bare lære os noget. De opgav os ikke bare«.

Efter at have taget 9. klasses afgangsprøve hos Sjakket begyndte Wasim på teknisk skole, som efter planen skulle føre ham videre til drømmejobbet som mekaniker.

»Jeg var så tæt på at klare mit grundforløb, men så røg jeg ind«, forklarer han.

Wasim har modtaget undervisning i de sidste fem måneder, hvor han har haft ni dobbeltlektioner om ugen. Et antal, der efter Wasims mening gerne måtte være større.

»Jeg lærer meget af de fag, jeg har. Men selvfølgelig ville jeg have flere timer, hvis det var muligt«, siger han og fortsætter: »Det kan godt være, at det er et fængsel, men man lærer mere her, end man gør derude. Og der er en lyst til at lære herinde«.

Wasim mener blandt andet, at han er blevet bedre til at læse, skrive og regne under sit ophold i fængslet.

»Jeg er ikke blevet den bedste, men jeg er blevet bedre til det, og det er noget, der kan få mig videre«, forklarer han og uddyber: »Du kommer jo ud på et tidspunkt, og du kan ikke blive ved med at rende rundt og være kriminel. På et tidspunkt skal du jo tage dig sammen. Jeg har spildt mange år af mit liv, men nu har jeg chancen for at lære«. |

Redaktionen kender Wasims rigtige navn

Fængselsundervisning

Fængselsskolerne tilbyder Forberedende VoksenUndervisning (FVU), som blev vedtaget i 2000. FVU er for de voksne, der ikke fik tilstrækkelige basale færdigheder i deres folkeskoletid. Der er FVU i læsning trin 1-4 og FVU i matematik trin 1-2. Hvert trin kan afsluttes med en prøve. Tidligere kunne de indsatte tage folkeskolens afgangsprøver for 9. og 10. klasse, men i dag hedder det AVU (Almen Voksen Uddannelse), hvor man kan tage flere fag på flere niveauer. Et niveau svarer til 9. klasse, et andet til 10. klasse, og der findes også et, der forbereder til hf.

Der er beskæftigelsespligt i danske fængsler. Det vil sige, at de indsatte kan arbejde eller gå i skole. De får en »dusør« på cirka 350 kroner om ugen for at gå i skole.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.257 andre er allerede tilmeldt