De heldige kan vinde en tur til en forskningsstation i Nordnorge eller på Svalbard

Lær mere om Arktis og forskning

Adgang til arktisk forskning og Polarpedia-opslagsværk til skoleelever og lærere kan findes via det EU-finansierede projekt Edu-arctic. I april kan op til 25 klasser deltage i et webinar om grundlæggende geologiske undersøgelser i området.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læs om permafrost eller om undersøgelser fra Arktis og hvilken indflydelse forandringer i det arktiske har på resten af verden. Det er nogle af mulighederne i et projekt, som forskningsinstitutioner i Norge, Island, Færøerne, Frankrig og Polen står bag. Edu-arctic har til formål at opmuntre unge mellem 13 og 20 år til at lære mere om naturvidenskab, teknologi og matematik.

Også kurser til lærere og workshops er en del af Edu-arctic, og der er planlagt konkurrencer, hvor en elev og en lærer sammen kan vinde et ophold på Svalbard. Det kræver, at de har indsendt en stil, en film eller en plakat, der omhandler nogle af forholdene i Arktis.

Stil spørgsmål til forskerne

"Det er Polen, der har en forskningsstation på Svalbard, som har startet projektet. Danmark er med via Færøerne", fortæller geolog Irena Áarberg, der er ansat ved Færøernes geologiske undersøgelse.

I Polarpedia er der tekster på engelsk, fransk og enkelte på dansk. Webinarerne holdes på engelsk.

Lærere kan oprette en profil og modtage et nyhedsbrev om hvad der sker på sitet www.edu-arctic.eu . For eksempel kan klassen følge et observeringsprogram, eller de kan selv observere og skrive deres resultater om vejrforhold, planter og dyr ind.

"Lærerne har mulighed for at stille spørgsmål til forskerne via Edu-forum, ligesom de kan bruge webinarerne med deres klasser. Eller man kan senere se et webinar om et emne, der interesserer en og bruge det i undervisningen", fortæller Irena Àarberg.

Spørgsmålene til Edu-forum er offentlige, så andre kan følge med i spørgsmål og svar.

Til efteråret arrangerer forskningsinstitutionerne et lærerkursus i Nordnorge om brugen af materialet i edu-arctic. Læreren skal selv betale rejsen, men selve kurset, kost og logi bliver betalt via projektets EU-midler.

 

Powered by Labrador CMS