Lockout 2013
3   3

Afgjort: Fritstillede lærere var også lockoutet

49 lærere var fritstillet med løn fra deres lærerjob, da KL og staten gennemførte den altomfattende lærerlockout i april 2013. Tre år senere har Arbejdsretten nu afgjort, at arbejdsgiveren havde ret til at trække de fritstillede i løn for lockoutmåneden.

De 49 lærere var altså alle sammen opsagt fra deres lærerjob, da lockouten gik i gang den 1. april 2013. Skolen eller kommunen havde dog valgt at fritstille dem, så de fik løn i opsigelsesperioden, men de skulle ikke møde op og undervise.

Artiklen fortsætter under banneret

Spørgsmålet er, om man kan lockoute en lærer, man allerede har fyret? Og kan man holde op med at udbetale løn på grund af lockouten, selvom man har lovet, at læreren får løn uden at skulle gå på arbejde?

Ja, er dommen fra Arbejdsretten: 

"En fritstillet medarbejder er fortsat ansat hos og aflønnes af sin arbejdsgiver, men medarbejderen er fritaget for at udføre arbejdsopgaver for denne", hedder det i dommen.

"Ansættelsesforholdet for de fritstillede lærere bestod således fortsat på tidspunktet for og under lockouten. Selv om en lockout er karakteriseret ved, at arbejdsgiveren kan nægte at modtage de ansattes arbejdskraft, og de fritstillede lærere allerede var fritaget for deres arbejdsforpligtelse, finder Arbejdsretten, at de fritstillede lærere på lige fod med de øvrige ansatte lærere må anses for omfattet af gruppen af ansatte lærere. De var derfor omfattet af lockouten og har som følge heraf ikke krav på vederlag for den periode, hvor lockouten varede".

29 af de fritistillede lærere var kommunalt ansatte folkeskolelærere, de 20 andre blandt andet fri- og efterskolelærere. I en fælles sag, som advokat Peter Breum førte på vegne af lærerne og deres organisationer, DLF, Frie Skolers Lærerforening og Uddannelsesforbundet, havde lærerforeningerne krævet, at arbejdsgiverne betalte de beløb tilbage, som de havde trukket i lærernes løn for lockoutperioden - for de flestes vedkommende et beløb mellem 30.000 og 40.000 kroner for den knap én måned lange lockout.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Vind et hotelophold

PUBLICERET - Sinatur -konkurrence 2 D2016-010501 1.0

Så er det sommer, og folkeskolen.dk har sat biografbilletter inkl. tilbehør og et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller på højkant i en sommerkonkurrence. Der kommer nye spørgsmål de næste 2 uger, så følg med og forøg dine vinderchancer.

 Tricks