Uskolet

Mange børn har endnu ikke 
udviklet fremmedfrygt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange etnisk danske børn, som hver dag i frikvartererne omgås børn med baggrund i for eksempel Syrien, Eritrea, Afghanistan, Somalia, Thailand eller Ukraine, har tilsyneladende endnu ikke udviklet fremmedfrygt. Det fremgår af en række uafhængige observationer fra skolegårde flere steder i landet. »Næ, de leger bare«, som en gårdvagt udtrykker det.

Ifølge en ekspert tyder det på, at børnene indtil nu kun er nået til et lavt trin i udviklingen af både mistro og frygt. »På det her stade må vi sige, at det hele virker meget primitivt. Der er konflikter og urimeligheder ligesom mellem alle børn, men der er også venskaber og hensyn, og tilsyneladende uden at nogen af børnene endnu rigtigt forstår at medregne forskellighederne i herkomst som et aspekt«, forklarer eksperten. »De kan overhovedet ikke se, at det er relevant«. Han minder om, at mange erfaringsmæssigt kommer rigtig godt efter det og får etableret en mere solid frygt i voksenårene. »Mange får faktisk først udviklet en egentlig fremmedfjendskhed, når de bliver gamle«.

Uskolet er Folkeskolens bagside med opdigtet satire, som er inspireret af små og store begivenheder i tiden. Enhver lighed med tilværelsen, virkelige personer og nulevende hændelser er tilfældig og for det meste ikke med vilje. Ingen af de personer, som optræder i artiklerne, kunne finde på at gøre eller sige sådan i virkeligheden.