Det giver gode mening at samle de forskellige indsatser for de unge, så man ikke risikerer, at flere indsatser støder mod hinanden, fordi de forskellige aktører ikke ved, hvad den anden laver, lyder det fra Bjørn Hansen.

DLF: God ide at samle ungeindsatsen, men husk fagligheden

DLF takker for rosen til UU-vejlederne, men minder om også at huske op at sikre fagligheden, hvis de skal samles i en ny kommunal ungeindsats sammen med andre aktører på ungeområdet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse afleverede i sidste uge deres anbefalinger til regeringen, fordi for mange unge ikke færdiggør en ungdomsuddannelse.

Her var en af anbefalingerne at nedlægge Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU-centrene) og i stedet oprette en ny kommunal ungeindsats, der samler UU, SSP (skole, socialforvaltning, politi), PPR (pædagogisk psykologisk rådgivning), SPS (specialpædagogisk støtte) samt turboforløb og læsevejledning under én kommunal ledelse.

Ekspertgruppe om ny unge-indsats: Nedlæg UU-Centre og PPR-kontorer

I går mødtes repræsentanter for UU-vejledere i Danmarks Lærerforening fra hele landet i UU Forum for at diskutere ekspertgruppens anbefalinger og UU-vejledernes situation. Formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening, Bjørn Hansen, sad for bordenden, og ifølge ham er der blandt UU-vejlederne både bekymring og interesse. 

"Normalt, når jeg læser sådanne rapporter fra arbejdsgrupper, står der ikke meget om, hvad medarbejderne gør rigtig godt, men der er faktisk ros til det stykke arbejde, som vejlederne foretager sig. Det er dejligt, at der er opmærksomhed på, at vejlederne allerede nu gør et stort stykke arbejde på trods af nogle vanskelige arbejdsvilkår, specielt i de kommuner, som er udfordrede af både økonomi og mange udsatte unge", siger Bjørn Hansen.

Fagligheden skal ikke udvandes Et af forslagene er, at UU-centrene skal nedlægges og i stedet genopstå i en fælles kommunal ungeindsats sammen med andre aktører på ungeområdet.

Bjørn Hansen kan godt se ideen i at samle de mange forskellige indsatser rettet mod de unge i et fælles "vejledningshus", som han kalder det, frem for nu hvor det er spredt ud på mange aktører og lokaliteter. Men det skal være vejledningen, der er omdrejningspunktet og har den koordinerende rolle i arbejdet.

UU-centre advarer mod bunkebryllup

Risikoen ved et vejledningshus er nemlig, at de forskellige fagligheder bliver udvandet.

"Hvis man slår UU-afdelingerne, PPR, SSP og andre kommunale virksomheder omkring børn og unge sammen i et stort hus, kan vi være bange for, at man mister den faglighed, som hver gruppe har. Vi er derfor opmærksomme på, at den faglighed bliver bevaret fremover, så UU-vejlederne er dem, der har teten, når det handler om vejledning og om at hjælpe elever bedst ind i uddannelsessystemet på baggrund af de udfordringer, de har", siger Bjørn Hansen.

"Derfor bliver spørgsmålet om ledelse af et sådant samarbejde også utroligt vigtigt. Fokus skal være på at støtte de unge med den bedste vejledning".

Ikke et oplæg til besparelser Forslaget om en samlet ungeindsats er kun foreløbige anbefalinger for at få flere unge i uddannelse, og hvis forslaget bliver realiseret politisk, skal det være for at komme den unge til gavn og ikke for at spare penge.

"Vi håber ikke på, at det har noget med besparelser og effektiviseringer at gøre, men vi ved godt, at det kan det nemt kan få. Det skal gavne de unge mennesker, så de får den bedste vejledning, så de kan komme videre i uddannelsessystemet og fastholdes. Som samfund taber vi først, hvis vi ikke forstår at investere i den forebyggende del, som det her må betragtes som", advarer Bjørn Hansen.

Psykologformand undrer sig over sammenlægningsplan