Blog
0   5

Er foråret på vej? Om faglige opdagelsesrejser og mål

Abonner på nyt om Helge Christiansen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er et håb om, at vi bevæger os bort fra undervisningsministeriets snævre brug af begrebet kompetence og de ministerielle bestemmelsers bastante målstyring, så lærerne kan få inspiration fra Undervisningsministeriet i form af nuancerede bestemmelser om mål og indhold i fagene.

Undervisningsministeren har ved flere lejligheder givet udtryk for, at en justering af den voldsomme målstyring skal revideres, og hun taler om dannelse og større frirum til dem, der arbejder i skolen

Lad os håbe, at det lykkes Merete Riesager at få gennemført justeringer, som bringer folkeskoleloven, Fælles Mål og vejledningerne i nærmere overensstemmelse med den danske skoletradition og lærernes hverdag. Der er ikke kun tale om justeringer, men en helt anden holdning til undervisning og læring end den, Christine Antorini gav og giver udtryk for.

Et andet forårstegn er projektet om samarbejde mellem Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Undervisningsministeriet i fagene dansk og matematik. Som bekendt drejer det sig om at udvikle en opdagende, oplevende litteraturundervisning i dansk, der samtidig forholder sig analytisk til tekster. Et forsøg, der netop tilgodeser æstetiske og etiske dimensioner i faget, arbejder med de fornemste og mest værdifulde sider af det og giver mulighed for at udforme en evaluering, der matcher netop disse sider af faget.

I matematik går forsøgene så vidt jeg kan se også på at fremme en mere problemløsende, kreativ tilgang til læring i matematik, som efter eksperters opfattelse er blevet for ensidigt færdighedspræget.

Artiklen fortsætter under banneret

 Dette samarbejde er et vigtigt signal om Undervisningsministerens vilje til samarbejde med folkeskolens praktiske aktører.

På et inspirerende miniseminar den 16. januar i år på DPU, som jeg deltog i, fremlagde forskere deres tanker om faglighed, læring og evidens på baggrund af rapporten ”Sammenlignende fagdidaktik.4.”, som jeg har anmeldt på folkeskolen.dk. Seminaret foregik i en åben og debatterende form og var yderst inspirerende og udbytterigt for mig. Et gennemgående træk i indlæggene var, at naturligvis skal man formulere mål og udføre evidensbaseret forskning, men den snævre målstyring, der har domineret, kan skade den faglige kvalitet. I alle fag er ekperimenteren og kreativitet noget centralt. På nogle områder kan man formulere præcise mål. På andre går man på opdagelse, oplever og eksperimenterer i ukendt land og kan ikke vide nøjagtigt, hvor man ender. Det gælder naturfag, matematik og ikke mindst fag som musik og dansk, hvor æstetiske oplevelser ikke sådan kan målsættes bastant.

Stefan Hermann har på folkeskolen.dk givet udtryk for, at problemet med folkeskolereformen er dens mangel på sammenhæng. Således strider formål, fagegens formål, Fælles Mål og andre bestemmelser imod hinanden.

Det har han ret i. Han ønsker, at der nedsættes en formålskommission, så man kan diskutere, hvad skolens opgave er. En underlig bagvendt måde et gøre tingene på. Konkurrencestatsguruen Ove Kaj Pedersen har flere gange givet udtryk for sin undren over, at folkeskolereformen bare blev banket igennem uden diskussion af skolens formål og det menneske- og samfundssyn, folkeskolen skulle bygge på.

Men jeg frygter ud fra mit kendskab til Stefan Hermanns holdninger, at det han går efter er en tilretning og tilpasning af formålet til den øvrige del af reformens målstyring. Folkeskolens formål og fagmålene kan vi sagtens leve med. Det er Forenklede Fælles Mål, prøverne, vejledningerne og testtyranniet, der skal ændres.

Men foråret er på vej.   

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.060 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
351 andre er allerede tilmeldt