Statuen af Absalon på sin gæve ganger, er ligesom biskoppen selv lidt af et københavnsk varemærke. Men Absalon var faktisk sjællandsk. Det mener rektor på professionshøjskolen UC Sjælland, der til sommer bliver navngivet efter biskoppen.

UC Sjælland skifter navn: ”Vi tager biskoppen tilbage”

En magtfuld biskop er inspirationen, når UC Sjælland 1. august skifter navn til professionshøjskolen Absalon. Mange kender måske Absalon som en københavnsk figur, men ifølge rektor Camilla Wang er det på tide, Sjælland tager biskoppen tilbage.

Publiceret Senest opdateret

FRA SJÆLLAND TIL ABSALON 

-  UC Sjælland skifter navn til ProfessionshøjskolenAbsalon d. 1. august 2017.

-  Navnet Absalon valgt af bestyrelsen ud fra de forslag,som både medarbejdere og studerende har indsendt.

-  UC Sjælland, UCSJ og University College Sjælland. Kærtbarn har mange navne, men de nuværende betegnelser har også skabten del forvirring. Man håber derfor på mere genkendelighed ogidentitet med det nye navn.  

-  Absalon er en af de første danskere, som har enhistorisk dokumenteret universitetsuddannelse. Biskoppen læsteblandt andet i Paris.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Universitetsstuderende i Paris, hovedperson i en julekalender på Danmarks Radio og siddende højt til hest på Højbro Plads. Biskop Absalon har været mangt og meget både i og efter sin levetid, og nu kan han også skrive navnefader til en sjællandsk professionshøjskole på sit posthume CV. Navneforandringen træder i kraft ved begyndelsen af næste studieår og er ifølge rektor Camilla Wang et forsøg på at skabe et nyt fælles fodfæste for professionsuddannelserne på Sjælland.

"Vi har en meget stærk identitet i at være en regional professionshøjskole, og vi vidste, at det nye navn skulle afspejle, at vi hører til i region Sjælland. Absalon er jo født og opvokset og har levet sit liv på Sjælland, og hele hans slægt har levet spredt rundt i regionen".

Samtidig mener Camilla Wang, at biskoppen står for en vigtig kombination af visioner og handlekraft.

"Absalon var en mand, der gerne ville udvikle og reformere. En mand, som kunne omsætte sine visioner til virkelighed, hvilket er en kvalitet som vi også vil kendes for, at have i vores DNA på professionshøjskolerne".

UC Sjælland: Grundtvig er stadig relevant - men vi må prioritere vores forskning

Absalon var altså sjællænder

At tage navn efter en biskop, der i manges optik har stærke relationer til København, er imidlertid ikke et forsøg på at binde skolernes image tættere op ad hovedstaden. Ifølge Camilla Wang er det tværtimod en ambition om at generobre en historisk karakter, som fejlagtigt er blevet omdannet til hovedstadens varemærke.  

"Jeg har også altid lært Absalon at kende som ham, der grundlagde København og har i lang tid også selv forbundet ham med hovedstaden. Derfor er det spændende at få åbnet historien op om, at han er en stærkere region-Sjælland-figur. København har fået gjort krav på Absalon-skikkelsen. Nu tager vi ham tilbage".

Hun anerkender at der findes en risiko for, at mange vil tro, at Professionshøjskolerne Absalon rent faktisk ligger i København.

"Det er selvfølgelig en indledningsvis risiko, som løses ved, at vi satser på at få fortalt den her historie og få forbundet biskoppen med vores institution og vores region. Der er mange, som bor i region Sjælland, der allerede har forståelsen for Absalons ophav. Nu har vi et halvt år til at få den her historie foldet ud og slå skikkelsen fast".

Når folkeskoler døbes af reklamefolk