Blog
1   12

Dumpet i kommunikation

Abonner på nyt om Børn med autisme i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det giver ingen mening, at prøve Anton, Jens og Mikkel i kommunikation, når kommunikation er deres handicap. Den mundtlige prøve i dansk, er ikke for unge med autisme.

Kompetencemålene i dansk er læsning, fremstilling, fortolkning og kommunikation.

Kommunikation og socialt samspil er en kompleks læring, som børn og unge med autisme, bruger en stor del af deres liv på at lære, og alligevel sjældent kommer til at mestre. De skal aktivt lære kommunikation og socialt samspil, gennem kopiering og imitation. Det er et kæmpe arbejde, som de dagligt træner sig i.

Artiklen fortsætter under banneret

Anton, Jens og Mikkel går i 9.kl. Som alle andre drenge, har de forskellig personlighed, social baggrund og fagligt niveau. De har også autisme på forskellig måde. Anton og Jens har ADHD. Antons ADHD er medicineret, han er rolig og introvert. Jens tåler ikke medicinen, han er hyperaktiv i både adfærd og tanke. Mikkel har autisme med en bogstavelig, og konkret tankegang.

Anton taler med enstavelsesord og en lyd, som slutter midt i halsen. Når jeg anstrenger mig, så kan jeg forstå hvad han mener, ikke altid hvad han siger. Jens hører et halvt spørgsmål, og begynder at tale. Han er velformuleret, aggressiv, sort/hvid i sin tankegang, taler og tænker tre gange så hurtigt, som jeg gør. Han skal trækkes tilbage på sporet, jeg skal nuancere hans synspunkter, smile, skabe ro og få han til at slappe af. Mikkel svarer præcist på mine spørgsmål, når svaret findes på tekstens linjer. At læse mellem eller bag linjerne, giver ingen mening for ham. Han har svært ved at holde opmærksomheden, for han ser ingen mening med de tekster, som vi gennemgår.

For et år siden sad de hver for sig og arbejdede i grammatikbøger, lavede stave- eller læsetræning. I år forbereder jeg drengene, til den mundtlige afgangsprøve. Vi læser forskellige værker, fordyber os i genrer og forfatterskaber. Drengene har udviklet sig enormt. Det ser forældrene og det ser jeg.

Til prøven må censor godt vide, at de tre drenge har et kommunikationshandicap, men hun må ikke tage hensyn til det. De skal præstere på samme niveau, som alle andre unge, til den samme prøve.

Når Anton, Jens og Mikkel går op til afgangsprøven i mundlig dansk i juni måned, så er de heldige, hvis de får karakteren 02. For mig er det fint. 02 er bestået. For Anton, Jens og Mikkel er det et nederlag.

Årskarakteren skal afspejle deres faglige niveau. Når jeg giver dem 02, så ved jeg, at de opgiver.

Anton, Jens og Mikkel har lært en masse. De har arbejdet hårdt, men de vil aldrig nå kompetencemålene i dansk kommunikation af en eneste grund: De har et kommunikationshandicap.

Skal unge måles på deres danskfaglige udvikling og læring, eller skal de måles på deres handicap?

Afgangsprøverne skal afspejle den mangfoldighed, der findes i folkeskolen. At have samme prøve til alle unge, det giver ingen mening.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.443 andre er allerede tilmeldt