It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

(10.876 følger) Se alle medlemmer
Anmeldelse It
1   300

skoletube.dk

Elever skal lære at forholde sig refleksivt til web 2.0-tjenester som for eksempel YouTube. På SkoleTube er der ingen fare for, at eleverne bliver forført af anstødeligt indhold.

skoletube.dk

Fakta


Titel
skoletube.dk

Type
Internet

Forlag
LærIT.dk

www.skoletube.dk er en ny platform, hvor elever, lærere og forældre kan finde og dele videoproduktioner, der omhandler undervisning og læring. Det er en dansksproget skoleudgave af YouTube, hvor "skole" i denne sammenhæng indebærer, at sitet er undervisningsrelevant og afgrænset i forhold til uønsket indhold. På SkoleTube er der i modsætning til YouTube ingen fare for, at eleverne bliver forført af anstødelige billeder, her er udelukkende skolerelevante film- og videoklip. SkoleTube kan således opfattes som en slags didaktisk designet YouTube.

SkoleTube er nem at anvende og enkel at navigere rundt i. Man kan se og oploade film, animationer og PowerPoints. Stort set alle gængse videoformater kan anvendes. Produktionerne på SkoleTube kan beskyttes af et password, så det kun er klassens elever og forældre, der kan se klippet, ja det er faktisk muligt at linke direkte fra forældreintra til et filmklip på SkoleTube. Det er gratis at bruge SkoleTube, men man skal tilmelde sig for at få adgang til alle resurserne på sitet.

Artiklen fortsætter under banneret

Når man oploader en video, giver man den en titel, en kort beskrivelse og et eller flere tags, som er emne- eller nøgleord, der beskriver videoen, og som brugerne af SkoleTube kan søge efter klippet med. Desuden skal man tilknytte sin film mellem en og tre af femten forskellige kategorier som for eksempel boganmeldelse, vejledning, fag, elevfilm eller animationsfilm. Kategorierne virker lidt usystematiske, og da det er op til brugerne selv at vælge kategori, kan det være vanskeligt at søge målrettet på sitet - noget, der som sådan ikke adskiller SkoleTube fra YouTube!

SkoleTube er et produkt under LærIT, så på laerit.dk kan man finde grundige videovejledninger til at komme godt i gang med SkoleTube. Den første, SkoleTube Quickstart, kan ses af alle, de efterfølgende kræver abonnement på LærIT. I øvrigt er der på emu.dk under faget dansk lavet en god overskuelig omtale og introduktion til SkoleTube.

SkoleTube skriver, at brugerfladen som udgangspunkt er fri for reklamer i de områder, hvor undervisere og elever mødes. Det er dog ikke helt rigtigt. Sitet indeholder reklamer fra undervisningsforlag og andre firmaer, der har skoler som kunder. Desuden er der videoer fra flere politiske partier. Så det er også her relevant at lære eleverne at udøve den nødvendige kildekritik.

En af de vigtigste opgaver for skolen i dag er at inddrage nye medier i undervisningen, blandt andet såkaldte web 2.0-tjenester, hvor brugerne i højere grad selv er med til at kreere indholdet. Anvendelsen af særlig skole-tilrettelagte tjenester kan være et led i en sådan proces, specielt hvis man er opmærksom på, at skolen ikke lukker sig om sig selv med "skolede" sites i stedet for at vise eleverne den rigtige verden. SkoleTube fremstår i dag som et godt bud på et site, hvor skolens film kan synliggøres, og som et sted, hvor lærere og elever trygt kan gå i gang med at udforske de nye medier.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ