Blog
0   10

Bedsteforældre-stalking

Abonner på nyt om Natur/teknologi i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

“Hvilken type dyr er en bænkebidder?”. “Det kan jeg da ikke svare på!”. “Ved man godt det i 4. klasse?”. Spørgsmålene var mange, da bedsteforældre kastede sig ud i en Woop skattejagt til “Åben Skole” arrangementet.

Svarene er: JA! Woop skattejagten var nemlig produceret af eleverne selv. Og spørgsmålene, som de havde lagt ind i skattejagten, var hentet i de emner, som de i løbet af efteråret har arbejdet med i n/t. Så selvfølgelig kunne de svare på spørgsmålene. 

Til vores ‘Åben skole’ arrangement fik 4.b, 3 praktikanter og jeg foræret en hel ekstra dag med n/t-undervisning. Og hvad bruger man sådan en dag til?  ‘Åben skole’ er selvfølgeligt ikke grebet ud af luften, og det er kun naturligt, hvis du sidder og tænker, at det burde være planlagt for lang tid siden og lagt ind i årsplanen. Og du har helt ret! Jeg får bedre styr på det næste år!

Man kunne starte med en brainstorm og lade ideerne ræse derud af. I stedet tog vi realist-hattene på og skitserede de vigtigste parametre, som vi ønskede at få med i forløbet. Det blev til: Bevægelse, teknologi, samarbejde og eleven som producent. Emnet blev fastlagt til kortlære - et af de emner, jeg ofte ærgrer mig over ikke at have tid til jævnligt gennem hele skoletiden. Da faglokaler, hardware og andre herligheder for længst var booket, landede vi på at bygge et forløb op om appen Woop. I ugeplanen lagde vi et link til appen og en medfølgende video fra YouTube, og bad forældrene om hjælp til at installere appen, så den var klar til brug på dagen.

Artiklen fortsætter under banneret

Dagen kom til at bestå af teori om kort og kortlæsning. Derpå havde praktikanterne lavet en Woop skattejagt, så eleverne stiftede bekendtskab med appen og kom ud at bevæge sig. Tilbage i klassen samlede vi op på erfaringerne med Woop, og eleverne opstillede de vigtigste parametre for at lave en Woop. Nu var eleverne klar til i grupper at lave deres egen skattejagt i Woop. Der skulle lægges en rute, laves spørgsmål og findes svar. Når alt var klart og godkendt af en voksen, så kunne gruppen gå ud at ‘lægge’ poster med deres app. Woop kræver nemlig, at du selv står på stedet for at ‘lægge’ posten. Det er naturligvis noget mere tidskrævende end andre skattejagt/kort apps, men vi havde tiden, og det gav ekstra bevægelse. Grupperne byttede Woops og afprøvede hinandens. Efterfølgende fik man feedback Woop’en, samt feedforward der kan bruges næste gang vi arbejder med Woop.

Som nævnt i introen fik vi følgeskab af nogle af de voksne, der var dukket op til ‘Åben skole’ for at se, hvad skoledagen går med i 2016-17. De var meget imponeret over, at eleverne selv havde fremstillet spørgsmålene og kunne svare - endda uddybende - på de spørgsmål, som de voksne ikke kunne. Og havde jeg været nærværende nok, så havde jeg videooptaget, da et sæt bedsteforældre ikke opdagede, at de blev stalket af deres barnebarns gruppe hele skattejagten rundt. Hver gang bedsteforældrene stoppede op, kunne jeg på afstand observere rystende buskads, skraldespande der rykkede sig eller ansigter/øjne poppe op umiddelbart bag dem. Så ud over de opstillede mål, føjede eleverne selv en række ‘detektiv-skills’ til udbyttet af dagens undervisning.

I bedste ‘Pokemon Go’-stil kom der mange kilometer i benene. Endda på en frostkold dag der normalt ville byde på talrige grunde til at blive inde i frikvartererne. “Hvornår skal vi lave Woop igen?”. Ja, jeg må hellere tilpasse årsplanen, så vi kommer tilbage til den igen. For det var dæleme en god dag!

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.677 andre er allerede tilmeldt