Professor Ove Kaj Pedersen (med fuldskæg) og rektor Stefan Hermann (stående) til konferencen 'Efter New Public Management' på Hotel Bella Sky i København

Professor: Derfor er folk vrede på 'de forkælede' lærere

Folk rundt om siger til professor Ove Kaj Pedersen: ’Du er en repræsentant for magten. Du kan sagtens være arrogant, fordi du har alt på det tørre, fra du er uddannet, til du går på pension, og til du bliver begravet’. Dermed udtrykker de mange borgeres vrede med veluddannede offentligt ansatte, mener han.

Publiceret

Ove Kaj Pedersen

Født 1948. Professor i komparativpolitisk økonomi ved CBS, Copenhagen Business School. Bøgerne'Konkurrencestaten' og 'Markedsstaten' har givet ham titlendr.phil.
Artiklen fortsætter under banneret
Uddannet i Paris, Philadelphia og Aarhus, journalist 1970 ogcand.scient.pol. i 1979. I 2009 modtog han Videnskabsministerietsforskningskommunikationspris.
'Konkurrencestaten' har givet heftig debat,især kapitlet om skolen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere er forkælede. Fed pension, god løn, interessant arbejde. Nu må de tage sig sammen og levere varen. 'Vi må tage os sammen'. 

Professor kalder offentligt ansatte forkælede

Dette synspunkt smed professor Ove Kaj Pedersen ind i debatten sidste år, og på en konference om New Public Management i København for nylig følte han trang til at forklare sig nærmere:

"Vi lever i det samfund, der i OECD har den relativt største middelklasse; vi lever også i det samfund, som har den relativt største velfærdsstat - det betyder noget vigtigt: det betyder, at middelklassens kerne er den offentligt ansatte, faglige medarbejder", tilføjede han. 

De mange gamle

Dertil kommer den demografiske udvikling, påpegede Ove Kaj Pedersen.

"Denne pointe om, at inden for de næste fem år er 40 procent af de stemmeafgivende til såvel folketingsvalg som til kommunalvalg pensionerede - det er et uhørt nyt element i dansk politik. Vi har aldrig oplevet det før; aldrig har politikerne skullet håndtere det", sagde han og fortsatte:

"Vi ved, at des ældre man bliver, des mere tryghedssøgende bliver man, og des mere konservativ bliver man".

"Og hvad er mere tryghedsskabende end konservativt at fastholde de rettigheder, man har via velfærdsstaten".

"Nu skal jeg ikke sammenligne med, hvad der er sket i Storbritannien, hvad der er sket i USA, hvad der sker i Frankrig, men under alle omstændigheder er der i stigende grad en klassekløft, der er introduceret ikke alene med velfærdsstat, men med konkurrencestat tillige - den kløft, der hedder: uddannelse skelner mellem klasser. Dem, der har de højere uddannelser er den højere klasse, og dem, der ingen uddannelse har, er den lavere klasse, og den lavere klasse begynder at agere mod den højere klasses monopoler, privilegier og så videre".

Privilegerede og underprivilegerede

Og de mødes i hverdagen, face to face, de privilegerede og de underprivilegerede, i skolen, på sygehuset, på bistandskontoret, sagde Ove Kaj Pedersen:

"Den faglige autonomi er styrket; den direkte kontakt mellem professor og studerende og mellem læge og patient er styrket, blandt andet på grund af patientrettigheder; blandt andet på grund af effektiviseringskrav, blandt andet på grund af kvalitetsstandarder - med det resultat, at den fagligt uddannede medarbejder i den offentlige sektor i dag står i en direkte konfrontation med borgeren, brugeren, patienten".

Ny opgave til tillidsrepræsentanten: Fyr din kollega 

"Pointen er, at gennem denne direkte kontakt, så bliver sådan en som jeg en magtudøver. Jeg bliver den, der træffer beslutninger om studentens, patientens, klientens fremtid - bare spørg socialrådgiverne, når de laver en såkaldt profilering og putter nogen i match-gruppe 1, nogen i match-gruppe 2 og nogen i match-gruppe 3; det er helt afgørende for, hvilke sociale ydelser, man får".

"Pointen er, at der er direkte magtudøvelse i en grad, som vi ikke har set tidligere fra dem, der har faglige uddannelser. Dem, der har behov for sociale ydelser, ser derfor sådan en som mig som magtens repræsentant og reagerer mod min arrogance, som de konstaterer ved, at jeg er højere uddannet".

"Denne pointe ser vi slå igennem i USA, denne pointe ser vi slå igennem alle steder - vi ser den slå igennem ved selve inklusions/eksklusions-tænkningen, hvor dem, der er ekskludérbare eller ekskluderet eller ekskluderingstruede, i stigende grad vender sig mod dem, der er inkluderet".

"Og dem, der er inkluderet i det danske samfund med permanent overenskomst, som er sikret pension, og som har overenskomstdækning på sundhedsforsikring, og barsel, og jeg ved ikke hvad - ja, det er de fagligt uddannede medarbejdere i den offentlige sektor".

"Der er privilegier ved at være offentligt ansat plus fagligt uddannet. Privilegier, mange både i det private og i den ikke-organiserede del af samfundet ikke har - og den sidste del bliver større og større".

"Sondringen mellem dem, der er i permanent job og kan spare op til egen pension, og dem, der ikke er i permanent job og ikke kan spare op til egen pension, det er dén, vi ser slå igennem i en nationalisme og i en konservatisme og i noget der er værre rundt omkring".

"Jeg synes selv, jeg arbejder hårdt og effektivt i min hverdag, og det ved jeg at hovedparten af de offentlige faglige medarbejdere også gør - men den pointe, man hører mere og mere, når man kommer så meget rundt og møder så mange typer af mennesker, den er: 'du er en repræsentant for magten. Og du kan sagtens være arrogant, fordi du har alt på det tørre, fra at du er uddannet, til du går på pension, og til du bliver begravet'".

"Denne sondring, hvor klassestrukturen afgøres af uddannelse og af, om ansættelsesforholdet er permanent eller ikke permanent - det er dén, jeg har påpeget. Og hvis man ikke lytter godt efter, så får vi konflikter i en grad, som er sammenlignelige med de lande, jeg har henvist til".

"Vi har allerede fået det med det sidste folketingsvalg, med nej'et til folkeafstemningen, og bare vent og se, hvad der sker ved kommunalvalget her i november - så skal I se, hvordan den her pointe trænger igennem", advarende Ove Kaj Pedersen.

Velfærdsstaten er på spil

"Så mit ønske var at rejse en seriøs diskussion om, hvad de nye udviklinger i den offentlige sektor og konflikten mellem politikere og faglige medarbejdere egentlig indebære, og om, hvad der egentlig er på spil", sagde Ove Kaj Pedersen.

"Min hovedkonklusion vil være, at det, der er på spil, er velfærdsstaten".

"Sammenlignelige lande opløste i 90'erne deres velfærdsstater og gik tilbage til deres klassiske socialstater. I Danmark og i et fåtal af andre lande, især de nordiske lande, er det lykkedes at få velfærdsstaten fastholdt som relativt store og som relativt effektive".

Sagde altså professor Ove Kaj Pedersen på en konference i København for nylig, "Efter New Public Management - konference om klogere styring, stærkere fællesskaber og mere faglighed".