Blog
4   19

Ty til tysk

Abonner på nyt om Tysk og fransk i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Sprogfag og naturfag lever normalt i ret adskilte verdener, men kan jo snildt kombinere. I en verden med "alternative facts" er det blevet endnu vigtigere at være kildekritisk eller blot høre ægte alternative meninger -a second opinion. En måde at klare dette, er at ty til tysk.

Som faglærer i biologi og geografi møder jeg tit elever der blindt kopierer viden fra den naturfaglige verden, men begejstres af, at det tyske wikipedia adskillige gange giver en mere grundig omtale af et emne. Selv med google translate er den faglige merværdi ofte større emd blot læse på engelsk eller nøjes med dansk.

Drejer det sig om politiske forhold er der ikke altid overensstemmelse med det nye  amerikansk virkelighedsbillede der efterhånden åbenbart vil tillade "altenative facts"  dvs. løgne.  Det er her andre sprog kommer ind.

Hold nu op med spille den gamle plade om at tysk er svær. Ja, der er en regelret grammatik og en ret beslægtet leksik. I et computerspil  kommer man ikke nødvendigvis et niveau højere ved at læse spillets manual først. Ligeså lærer man selvfølgelig ikke tysk ved udelukkende at terpe grammatik, men ved at prøve sig frem - drevet af den rette ildhu og motivation.

Tysk skal styrkes på flere nuivauer. Formelt set ved en øget udtræksprocent til den mundtlige prøve, men også indholdsmæssigt. Det hedder på engelsk CLIL content and language intergrated learning eller måske TBLT task based learning and teaching.

Artiklen fortsætter under banneret

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
993 andre er allerede tilmeldt