Blog
0   33

Sindal Skole - Spydspids for tysk. Her bruger man eTwinning

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Sindal skole går hele vejen. Inddrager naturligvis også skolesamarbejde med tyske elever og lærere og har oprettet samarbejdsrum (twinspace) til tre projekter på portalen www.etwinning.net

På Sindal skole gjorde man det. De tre lærere Vibeke Würtz Erlenbach, Heidi Mølgaard Jespersen og Helen Sørensen havde en drøm om Das deutsche Haus. De gjorde drømme til virkelighed. www.flaskeposten.nu/tre-tysklaerere-aabner-das-deutsche-haus-sindal/

Torsdag d. 26 januar slog huset dørene op og var en realitet som ny skoletjeneste for alle skoler i området.

www.folkeskolen.dk/602478/elever-leger-sig-til-tyskfaerdigheder-i-das-deutsche-haus

Sindal Skole havde tidligere fået kontakt til Oberschule 1 Nordenham og sammen med dem fået et Erasmus+ projekt godkendt, som handler om fremmedsprogsindlæring.

Artiklen fortsætter under banneret

Som led i Erasmus+ projektet påbegyndte Vibeke Würtz Erlenbach, Heidi Mølgaard Jespersen og Helen Sørensen et skolesamarbejde med 4 tyske kollegaer fra Oberschule 1 Nordenham på twinspace: Interkulturel skills in foreign language learning. Se nederst på bloggen: www.folkeskolen.dk/599427/anerkendelse-og-respekt

Som led i det første fælles planlægningsmøde i Erasmus+ projektet, kom de fire tyske lærere på besøg på Sindal skole, netop så de kunne deltage i åbningen af Das deutsche Haus.

Så tanken var nærliggende. En del af det at være spydspids for tysk og deltage i et Erasmus+ projekt handler selvfølgelig om, at eleverne skal have tyske jævnaldrende kontakter og samarbejdspartnere.

 

 

Danske lærere og tyske lærere foran ydervæggen til Das deutsche Haus. Stående alle tyskerne: Tanja, Thilo, Tanja og Bettina. Siddende: Vibeke, Helen og Heidi.

 

Efter åbningenen af Das deutsche Haus satte kollegaerne fra partnerskolen Oberschule 1 Nordenham og Sindals lærere sig sammen og lavede projektbeskrivelse til åbning af tre nye arbejdsrum (twinspace) til tyskprojekter i deres Erasmus+ projekt.

Helen Sørensen fortæller, at det var godt, der var en meget etwinning-kompetent lærer med fra Tyskland. Hun hjalp dem alle med at få oprettet de tre projektansøgninger, mens de var sammen på Sindal skole.

 

De tre tyskprojekter er:

Wo lebst du - for de 10-12 årige elever

Det er tænkt som et kultur projekt. Målet er, at eleverne konkretiserer og reflekterer over deres opfattelse af egen livsstil og de andres i en fælles udveksling med samarbejdspartner. Derefter kommer de sammen frem til en fælles forståelse.

I projektet er der først en Kennenlernen-proces, hvor eleverne præsenterer sig selv for hinanden, inden de går i gang med det egentlige projekt.

Die Lernpartner tauschen sich über ihr eigenes und das fremde Leben aus, indem sie Padlets erstellen.

Alle am Projekt beteiligten Schüler gestalten in Partnerarbeit ein Padlet zum Thema "Das Beste aus beiden Welten", in der sie sich gemeinsam darüber austauschen, was aus der Welt der anderen Ihr Leben bereichern würde.

Eleverne skal arbejde sammen via værktøjet padlet. padlet.com

For mig at se en fin måde at samarbejde på, da padlet dels er nem for eleverne at bruge og samtidig også let at integrere (embed) på twinspace.

Projektet gør netop brug af ægte samarbejde – eleverne arbejder med deres fordomme og forforståelse i et udviklende og spændende samarbejde med de tyske elever, der skal føre frem mod en fællesforståelse af, hvem vi er.

 

Unser Vorbilder und Idole - for de 12-14 årige elever

Projektet er tænkt som et identitetsprojekt med udgangspunkt i forbilleder og idoler. Eleverne skal med en partner arbejde med egne forbilleder og idoler det fører frem mod en forståelse af en fælles ungdomskultur og de forbilleder og idoler den aldersgruppe har tilfælles.

Også her er en ’Kennenlernen’ indledning. Denne foregår i padlet.

Die Lernpartner tauschen sich ueber eigene und fremde Vorbilder aus, über die sie nach einem gemeinsam erarbeiteten Kriterienkatalog informieren.

Alle am Projekt beteiligten Schueler gestalten in Gruppenarbeit eine "Hall of Fame", in der sie sich gemeinsam darüber austauschen, was jemanden zum Vorbild macht.

 

Unser Reiseprojekts - for de 13-15 årige elever.

Eleverne skal fremstille en brochure sammen og planlægge reelt besøg hos hinanden

Die Lernpartner erstellen nach einem gemeinsam entwickelten Kriterienkatalog eine Reisebroschuere, die die wichtigsten touristischen Sehenswuerdigkeiten ihrer Heimatregion enthaelt und auch die speziellen Wuensche Jugendlicher fuer eine Reise in das andere Land enthaelt. Ebenso muessen organsiatorische Aspekte einer gemeinsamen Besuchs beruecksichtigt werden.

Hier werten die Schueler die erstellten Broschueren gegenseitig aus und stellen sich Rueckfragen zu einer konkreten Reiseplanung.

Et meget konkret projekt, som får betydning for elevernes besøg hos hinanden i henholdsvis Tyskland og Danmark.

 

21. skills

I udtænkningen af projekterne er der tydeligvis en fremmedsprogsundervisning, der i høj grad inddrager 21 skills.  info.21skills.dk/

I planlægningen indarbejder lærerne især områderne omkring reelt samarbejde, kommunikation og it og læring (digital dannelse).

Tre meget flotte projektbeskrivelser.

 

Fremmedsprog

I forhold til at der er så meget fokus på udarbejdelse af National Sprogstrategi, er Sindal Skoles Erasmus+ projekt også et spydspidsprojekt omkring fremmedsprogsindlæring. Det er endog meget spændende, hvad I kommer frem til i projektet. Specielt er det, at danske elever skal bruge tysk, mens tyske elever skal bruge engelsk og dansk.

Jeg glæder mig til at høre både, hvordan det kommer til at fungere, og hvad I fremadrettet kan sige om den måde at arbejde på.

Til sidst nævner Helen Sørensen, at Sindal Skole også er med under Tyskpuljen, hvor det handler om brobygning mellem grundskole og gymnasie.

 

Held og lykke med de mange flotte TYSK-tiltag på Sindal Skole.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
818 andre er allerede tilmeldt