0   185

»Min ADHD gør, at jeg er på højde med børnene«

Hun har arbejdet som lærer i 23 år. Sidste år fik hun diagnosen ADHD, og en masse brikker faldt på plads.

Gennem hele sit lærerliv har Lene Holstebro, 48, haft en usynlig modstander.

»Jeg har 'pige-Damp'«, fortæller hun. Den stille form for ADHD, som ikke så let bliver opdaget.

Artiklen fortsætter under banneret

»Der har været depressive perioder, men jeg har aldrig været sygemeldt af den grund. Jeg har bare altid været meget træt, fordi jeg kæmpede med at holde fokus«.

Hendes mand er lærer og har også ADHD. De har to sønner på 23 og 17 år, der begge har ADHD. Hun er lærer på Byskolen i Svendborg med 333 elever og 59 ansatte. Det er ottende år, hun er på skolen. Som lærer har hun altid haft en eller anden form for specialundervisning.

»Jeg har aldrig været bange for at bede om hjælp fra mine kolleger, og jeg har tit haft brug for at få ting forklaret flere gange. Jeg fortæller åbent om min ADHD på arbejdet. Det gør det meget nemmere at navigere«, siger hun.

Lene Holstebro var en dygtig elev i skolen, men havde det svært med fysik og matematik. Hun var klassens klovn og snakkede meget. Hun tog hf på rutinen, men læreruddannelsen klarede hun kun, fordi hun kom ind i en gruppe med stærke kvinder, der tog styringen, fortæller hun.

»Som lærer har jeg altid været rasende privilegeret, fordi jeg har haft mine yndlingsfag. Min ADHD gør, at jeg er på højde med børnene. Jeg er ikke deres ven, men jeg forstår dem. Især børn med problemer«, siger Lene Holstebro og understreger, at hun også har en større forståelse for de følelser, der rører sig i forældre til de børn, der har problemer, fordi hun selv har dem inde på livet.

Lene Holstebro får nu medicin for ADHD, og det har vendt op og ned på meget.

»Nu kan jeg holde fokus. Jeg kan være stille i længere tid ad gangen. Det er en lettelse at have fået diagnosen, men det er også en udfordring, for nu skal jeg forholde mig til mig selv som person på en helt anden måde«, siger hun.

Bøger om ADHD

Ane-Marie Erenbjerg har skrevet bogen »At leve med ADHD - Da Rita flyttede ind«. (Rita hentyder til medicinen Ritalin). I bogen fortæller børn, unge, voksne, forældre og pårørende om livet med ADHD. Derudover har den afsnit om symptomer, behandling og gode råd.

Jan Have Odgaard er ved at skrive en bog sammen med en af sine ansatte, Rikke Hansen, der er akademiker og har ADHD. Den kommer til at handle om, hvordan man tænker og arbejder med ADHD. Sammen med neuropsykolog Hamid Farah Bakash er han ved at udvikle et uddannelsesforløb, der skal skabe forståelse hos lærere og pædagoger for den måde, ADHD'ere tænker på.

Jan Odgaard skal også skrive om ADHD til siden www.godsocialpraksis.dk - en database med eksempler til fagfolk.

Tre typer ADHD

ADHD er en forkortelse for diagnosen Attention Deficit Hyperactivity Disorder, det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD giver som regel problemer med at opfatte, fortolke, huske, planlægge og orientere sig. De største faktorer for udvikling af ADHD er ifølge forskere:

Arvelighed (60-80 procent af variationen menes at skyldes arv).

Påvirkninger under graviditeten (alkohol, tobak og infektioner).

Meget små eller for tidligt fødte børn. Hjerneskader, der er opstået i de første leveår.

Man taler om tre forskellige typer:

ADHD med overvejende opmærksomhedsforstyrrelse

ADHD med overvejende hyperaktivitet og impulsivitet

ADHD kombineret type med såvel opmærksomhedsforstyrrelse som hyperaktivitet og impulsivitet.

PsykiatriFonden vurderer, at der er cirka 60.000 voksne i Danmark, der har ADHD uden at have fået diagnosen.

Læs mere på: www.adhd.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.180 andre er allerede tilmeldt