Ideen bag undervisningsministerens forsøgsordning er fin, men den kan komme til at sinke arbejdet for kortere skoledage, frygter SF's Jacob Mark.

SF: Ministerens forsøg med kortere skoledage kan virke modsat

Ministerens forsøg med at lade 50 skoler få kortere skoledage fra næste skoleår, kan paradoksalt nok føre til, at færre elever får kortere skoledage, lyder det fra SF.

Publiceret

Hvad ved vi om ministerensforslag

Det er endnu kun sparsomme oplysningerom ministerens forsøgsordning, der efter planen skal give i omegnenaf 50 skoler lov til at korte skoledagen, uden resurserne skal gåtil tovoksentimer, som loven ellers foreskriver i dag. Ministerenudtalte i går, at de ekstra resurser fra en kortere dag vil kunnebruges på mindre klassekvotienter, turbo- eller talentforløb.Forsøget vil have en varighed af tre år. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

50 skoler skal fra næste skoleår have lov til at gøre skoledagen kortere, og de ekstra resurser skal ikke bindes til tovoksentimer, som det ellers er lovpligtigt i dag.

Bondo hilser forsøg velkommen - skolelederne mere skeptiske 

Sådan lød meldingen fra undervisningsminister Merete Riisager fra talerstolen på KL's Børn og Unge Topmøde i går. Meldingen blev blandt andet positivt modtaget af lærernes formand Anders Bondo Christensen, der mente, at det var udtryk for en ny minister, der lytter til lærerne.

Men det er slet ikke sikkert, at der er grund til optimisme for hverken lærere eller elever, som ønsker kortere dage. For forslaget kan ende med at forstumme den nuværende kritik af skoledagens længde, mener SF's undervisningsordfører Jacob Mark.

"Nu har ministeren lavet en model, der sikrer, at vi skal vente flere år, før der sker noget, fordi man skal afvente og se resultatet af forsøget. Det, synes jeg, er skidt", siger han. (ændret 4. februar, red.)

SF: For let med en forsøgsordning

Han understreger, at han er enig i ideen om, at kortere skoledag ikke kun skal kunne forvaltes til ekstra voksenresurser, som tilfældet er i dag, hvor en kortere skoledag kun kan veksles til timer med en ekstra voksen i klasselokalet.

Riisager om forsøg med kortere skoledag: Resurserne skal bruges på god undervisning

"Det er lidt en let løsning bare at sætte 50 skoler fri. Jeg er bange for, at det pres, som vi blandt andet har kunnet lægge, nu vil stoppe".

SF foreslog selv kort før jul en reduktion på en halv time om dagen til fordel for, at pengene kunne bruges til at indføre et klasseloft på 24 elever. Men der bliver næppe en realitet, før forsøgsordningen er veloverstået, vurderer han.

"Så længe de store partier ikke har tænkt sig at rykke sig, sker der ikke noget".

Politiken: Er forsøgsordningen en syltekrukke?

Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fulgsang spekulerer i dagens avis på, om forslaget blot kan være "en syltekrukke", fordi forsøget med sin varighed på tre år, vil strække sig henover et valg, hvorfor der vil være en ny parlamentarisk situation, når resultatet fra forsøget ligger i hænde.

Minister: Forsøg med kortere skoledage

Fidusen er så, at ministeren i mellemtiden kan gå mere eller mindre fri.

"Når der vil komme kritisk fokus på skoledagens længde, vil Riisager kunne henvise til de 50 forsøgsskoler. Sådan kan en minister gøre noget uden at gøre noget", skriver uddannelsesredaktør Jacob Fulgsang i sin klumme i dagens avis.

Enhedslisten: Ministeren kan ikke gøre mere

Undervisningsordfører for Enhedslisten Jakob Sølvhøj siger, at han rent faktisk tror på, at ministeren faktisk forsøger at åbne op for kortere skoledage.

"Jeg ser det som et udtryk for, at en modstander af de lange skoledage er blevet sat til at forvalte dem, og at hun som minister forsøger at finde på noget, som kan rokke ved forligskredsen. Det anerkender jeg, selvom jeg synes, at der indholdsmæssigt er brug for noget andet", siger han.

Blog: Kortere skoledage - bedre forberedelsestid

Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag om, at kommunalbestyrelsen skal kunne give lov til kortere skoledage, hvor de ekstra resurser skal bruges på mere forberedelsestid til lærerne.

Undervisningsminister Merete Riisager siger i et interview til Politiken, at der vil komme forslag til reformjusteringer af reformen "uafhængigt af det her forsøg".

Læs mere

Politikens artikel - Riisager vil ikke vente:Varsler justeringer af skoledagens længde, før nyt forsøg erafsluttet

Enhedslistens beslutningsforslag