Vold/trusler
0   2

Ny rapport giver stemme til voldsramte børn

Lærere skal rustes til at spotte børn, der har oplevet vold i hjemmet og der skal være større viden på skoler om problemet, lyder nogle af anbefalingerne i en ny rapport om børn og unge, som oplever vold hjemme. 28.000 danske børn og unge hvert år.

"Jeg fik et chok. Mit hjerte bankede rigtig meget, fordi min mor kom ind med blod ud over det hele. Og lige pludselig hørte jeg politiet. Det var helt mærkeligt, at det skete i vores lille familie", lyder det i rapporten  'Voldens børn - en kvalitativ undersøgelse af børn og unge, der oplever vold i familien', som Mødrehjælpen netop har udgivet. 

"Jeg har ikke rigtig lavet lektier de sidste to år, fordi når jeg kom hjem, følte jeg ikke rigtig, at jeg kunne overskue at sidde ned og lave lektier, jeg følte ikke rigtig, det gav mig noget, for jeg kunne ikke rigtig koncentrere mig om det. Jeg følte bare, når jeg bare sad ned, fik jeg alle mulige tanker, og jeg blev trist, og jeg følte, jeg måtte lave et eller andet for at glemme det og koncentrere mig om noget andet", lyder det fra en anden.

Artiklen fortsætter under banneret


Mangelfuld hjælp

Rapporten giver stemme til de cirka 28.000 børn, der ifølge SFI hvert år er vidne til vold. Børnene får meget lidt hjælp til at bearbejde erfaringerne. Og i de tilfælde, hvor børnene får hjælp, er hjælpen af svingende kvalitet. Børnene rammes på deres trivsel, får sværere ved sociale relationer, og de får problemer med at koncentrere sig i skolen, viser tidligere undersøgelser. Derfor sætter Mødrehjælpen nu fokus på børnenes oplevelser. Mødrehjælpens rapport udkommer samme dag som SFI-rapporten: "Børn, der oplever vold i familien - omfang og konsekvenser".  

"Samlet tegner de to rapporter det tydelige billede, at det hverken menneskeligt eller økonomisk kan svare sig ikke at tilbyde voldsudsatte børn ordentlige behandlingstilbud. De har behov for at blive mødt af behandlere, der er specialiserede inden for netop dette felt, og som kan følge børnene over en længere periode i ambulante tilbud. I Mødrehjælpen har vi dokumentation for, at det er en metode, der virker," siger Mødrehjælpens direktør Mads Roke Clausen.


Anbefalinger til skole og lærere

I rapportens anbefalinger bliver der peget på, at også skole og lærere kan gøre en forskel og på, at vigtigheden af at udvikle et tværgående samarbejde mellem de instanser, der har med børn i voldsramte familier at gøre.

"Her er det vigtigt at ruste lærere, pædagoger, sundhedsplejersker, skolebibliotekarer og socialrådgivere m.v til at kunne spotte volden gennem barnets reaktioner", står der blandt andet.

Det anbefales også, at der udvikles netværk for fagpersoner som er i berøring med børn som lever i familier med vold eller i familier med et højt konfliktniveau.

Det anbefales at viden også bliver en del af blandt andet lærer- og pædagoguddannelsen.

"Slutteligt anbefales også øget viden for børn og unge på skoler rundt om i landet, således at denne viden også når ud til børn og unge, som ofte er bekendt med og vidne til deres venners oplevelser og derfor har også har mulighed for at tale med den rette fagperson om det", står der i rapporten. 

På onsdag den 1. februar er der konference på Christiansborg om, hvordan man kan forebygge vold i familien arrangeret af Mødrehjælpen i samarbejde med socialordfører Trine Torp (SF).

Rapporten: Voldens børn - en kvalitativ undersøgelse af børn og unge, der oplever vold i hjemmet


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ