Debat
1   48

Anbefaler ministeren lokale aftaler?

Undervisningsminister Merete Riisager mener åbenbart, at det er naturligt og vigtigt, at lærerne også arbejder hjemme. Mener hun, at de skal gøre det ulønnet efter at have arbejdet fuld tid på skolen, eller anbefaler hun, at kommunerne indgår lokalaftaler med de lokale lærerforeninger?

Den 9. januar havde jeg et møde med undervisningsminister Merete Riisager om virkeligheden i folkeskolen efter folkeskolereformen. Mødet var kommet i stand efter, at ministeren havde efterlyst input fra almindelige lærere.

Artiklen fortsætter under banneret

På mødet redegjorde jeg for de rigide regler for tilstedeværelsestid: »Arbejdsdage medregnes med tiden mellem mødetidspunktet og det tidspunkt, hvor den ansatte kan forlade arbejdsstedet …« (Lov nr. 409, § 7, stk. 1 i Underbilag 2.1). Hvis denne bestemmelse ikke er suspenderet gennem indgåelse af en lokalaftale, skal lærerne ifølge loven erlægge deres fulde arbejdstid på arbejdsstedet (skolen) og har følgelig ingen tid til overs til at arbejde hjemme.

Dette lod til at overraske ministeren, der åbenbart finder det både vigtigt og naturligt, at lærerne også arbejder hjemme. I hvert fald var det spørgsmål, der optog hende mest, om lærerne »ser skævt« til de kolleger, der gør dette. Det fremkalder et par spørgsmål, som jeg vil bede ministeren afklare:

Mener ministeren, at lærerne skal bryde loven ved at arbejde ulønnet hjemme efter at have erlagt deres fulde arbejdstid på arbejdsstedet (skolen)?

Eller mener ministeren, at kommunerne skal indgå lokale aftaler med lærerne for at sikre den fleksibilitet, der gør det muligt for dem at erlægge en del af arbejdstiden hjemme?

Hvis ministeren skulle være af den opfattelse, at de to alternativer står vel rigidt over for hinanden, minder jeg om KL’s chefforhandler Michael Zieglers kategoriske standpunkt under konflikten, at det at være lærer er et lønmodtagerarbejde som alle andre og underlagt samme krav: Man skal være til stede på sin arbejdsplads i den fulde arbejdstid og har til gengæld fri, når man kommer hjem.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ