Debat

Kloden først – mennesker først

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Klimatopmødet i København sætter vores hovedstad på verdenskortet for et stykke tid. Det er ikke kun de politiske ledere, som kommer - eller overvejer at komme - der har øjnene rettet mod København. Alle i hele verden, der bekymrer sig om klimaforandringerne og forandringerne i vilkårene for liv på kloden, har forventninger til begivenheden. Kreativiteten er stor: »Let's turn Copenhagen into 'Hopenhagen'« er et slogan, man kan se på plakater rundt om i byen og læse om på nettet.

Det er heller ikke kun ledere, der kommer til byen. Mennesker fra Danmark og mange andre lande mødes på baggrund af »12. december-initiativet« under sloganet »Kloden først - mennesker først« til demonstration 12. december. Arrangørerne ønsker en ambitiøs og retfærdig aftale. Se mere på www.12dec09.dk

Danmarks Lærerforening opfordrer til at deltage i demonstrationen. Det er sjældent, at Danmarks Lærerforening opfordrer til at demonstrere. Når det sker nu, er det både på grund af sagens alvor, og fordi DLF gerne vil bakke verdens ledere op i at tage den vigtige beslutning at lade kloden og mennesker komme først.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Samtidig er foreningens opbakning til demonstrationen - sammen med en række andre nationale og internationale fagforeninger, freds-, solidaritets- og udviklingsorganisationer, klima- og miljøorganisationer, politiske og kirkelige organisationer - med til at sikre, at det bliver en stor, bred og folkelig demonstration.

Det er vigtigt, at demonstrationen netop bliver bred og folkelig. Debatten om klimatopmødet har herhjemme handlet meget om angst for de mange mennesker, der kunne tænkes at komme, og om at undgå ballade. Regeringen og Dansk Folkeparti har givet 622 millioner kroner til øgede politibeføjelser og øget grænsekontrol i forbindelse med topmødet, hvormed de sender det uheldige signal, at de, der vil demonstrere, sandsynligvis vil lave ballade.

Debatten burde handle mere om, hvad vi gerne vil have ud af topmødet. Danmarks Lærerforening ønsker at bakke op om bestræbelserne for at holde klimadebatten på sporet. De politiske ledere, der samles i København, bærer et stort ansvar for at tage de nødvendige skridt til sikring af klodens fremtid.

Demonstrationen 12. december starter klokken 13 fra Christiansborg Slotsplads. Herfra går den til Bella Center, hvor klimatopmødet finder sted.