Anmeldelse Dansk
0   242

Hiphop på en slumtop

Julestemningen er begyndt, og med dette og tidligere års uvurderlige læremidler fra Danida kan den vare hele året som led i undervisningens internationale dimension.

Hiphop på en slumtop

Fakta


Titel
Hiphop på en slumtop

Forfatter
Hanne Kvist, Mikala Klubien og Jørgen Schytte


Udgives i forbindelse med Børnenes Ulandskalender 2009. Elevbog: 64 sider. Lærervejledning: 52 sider. Arbejdshæfte: 24 sider. 30 elevbøger, 30 arbejdshæfter og to lærervejledninger koster 1.295 kroner

Type
Bog

Forlag
Udenrigsministeriet

Vi befinder os i Afrikas nok største slumbebyggelse, Kibera. I udkanten af Nairobi ligger rustrøde bliktage tæt pakket - og her bor James og Peter. De to 13-årige drenge med rappernavnene Big B og Square Master er hovedpersoner i dette kombinerede undervisningsmateriale, som Danida hvert år udgiver til indskoling og mellemtrin i serien med tilknytning til salget af Børnenes Ulandskalender.

Artiklen fortsætter under banneret

Elevbogens fængende, skønlitterære tekst kommer helt tæt på livet i den blot 2,5 kvadratkilometer store slumby og de omkring en million indbyggere. Gennem talrige fotos kan eleverne virkelig fornemme stemning, dagligdag, skole, lugt, skidt, møg og livsbetingelser i denne del af Kenya. Kibera fylder under én procent af Nairobis samlede areal, men her bor mere end en fjerdedel af storbyens samlede indbyggertal. Flere og flere folk strømmer ind til slummen i håb om at finde et bedre liv i byen, da landet allerede mærker virkningerne af klimaændringerne i form af tørke og oversvømmelser.

Sproget er lettilgængeligt, og ganske få fagtermer kræver yderligere forklaring. Indholdet har ud over de litterære kvaliteter også en del fagspecifikke iagttagelser, der kan indføre eleverne i tredje verdens forhold med baggrund i deres egne erfaringer. Til de yngste elever er elevbogen tænkt som oplæsnings- og samtalebog, mens den fra omkring 4. klassetrin også kan selvlæses af de fleste elever.

Det samlede materiale med både bøger, dvd, dokumentarfilm og hjemmesideindhold er tænkt bredt anvendt i flerfaglige sammenhænge og egner sig fortræffeligt til temadage eller værkstedsaktiviteter, hvor flere faglærere indgår i et fælles forløb, for eksempel dansk og natur/teknik. Så elevbogen bør bruges til andet og mere end blot den gode fortælling, hvilket kræver en solid planlægning af forløbet.

Arbejdshæftet har en række øvelser og opgaver, der dog mest henvender sig til de yngste klassetrin. De bør efter min vurdering suppleres med yderligere fag-faglige indslag, der opfylder endnu flere konkrete Fælles Mål i forhold til områder som den fjerne omverden i faget natur/teknik, hvis materialet i højere grad skal hjælpe med til at skabe elevernes globale verdensbillede.

Det kunne være om emner som udviklingstrin, vejr og klima, dyr og planter, kortlære, stednavne, naturanvendelse og elevernes såvel mundtlige som skriftlige formidling, der kan sætte det hele ind i en større faglig sammenhæng. Dette kræver flerfagligt samarbejde, og at man tager ansvar for at sikre elevernes størst mulige læringsmæssige udbytte af det flotte og varierede materiale. Der er hjælp at hente i lærervejledningens grundige baggrundsviden om både Kenya og Kibera; med spørgsmål og ideer til samtale og kommentarer til arbejdshæftets aktiviteter.

Overskuddet fra salg af ulandskalenderen går i år til organisationerne O3V og OVE til forbedring af miljøet i Kibera og et udviklings- og undervisningsprojekt "Under samme himmel", hvor kenyanske og danske skoler i de kommende år kommunikerer indbyrdes via web.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.188 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.451 andre er allerede tilmeldt