Debat
4   36

Demokrati handler også om embedsmændenes rolle

Embedsmændene har påtaget sig en stadig større del af ansvaret for politikudviklingen. Det er ikke embedsmændene, vi skal klandre men politikerne.

I en debattråd her på Folkeskolen.dk vedrørende Politikens fødselsdagsinterview med Helle Thorning Schmidt henviser tidligere hovedstyrelsesmedlem Astrid Schjødt Pedersen til en kronik af Jonathan Schloss i Danske Kommuner i begyndelsen af 2013:

Artiklen fortsætter under banneret

Som Astrid gør opmærksom på, er kronikken yderst relevant i forhold til beskrivelsen af regeringens markante indblanding i hele OK-forløbet. Samtidig er kronikken et vigtigt vidnesbyrd om embedsmændenes stadig større indflydelse på politikskabelsen.

Jonathan Schloss var i mange år ansat som embedsmand i KL, og havde som embedsmand markante politiske holdninger til mange ting blandt andet lærernes arbejdstidsaftale.

I forbindelse med overenskomsten i 2005 havde LC og KL meget grundige forhandlinger om en ny arbejdstidsaftale. Drøftelserne var begyndt allerede i 2003, idet parterne erkendte, at en ny velfungerende aftale, der gjorde op med timetælleriet krævede grundige fælles overvejelser. På trods af dette store forarbejde måtte KL kort før de afsluttende forhandlinger meddele, at det ikke var muligt at nå i mål med en ny aftale. Der er ingen tvivl om, at der allerede på dette tidspunkt var stor opmærksomhed (modstand) fra Finansministeriets side, men der var også modstand fra en del af embedsmandsværket i KL.

KL’s politiske chefforhandler, bormester Kjeld Hansen, der havde lagt meget betydelige resurser i de langstrakte drøftelser og forhandlinger, var lige som vi andre, der havde været med, frustreret over, at det ikke lykkedes en gang for alle at få gjort op med den timelønsmodtagertankegang, der var grundlaget for arbejdstidsaftalerne siden 1993. Kjeld Hansen så så store perspektiver i den professionsaftale, der havde været på forhandlingsbordet, at han i forlængelse af OK15 forsatte drøftelser i sin egen kommune. Det resulterede i den såkaldte Herlev-aftale, der kom til at danne model for en del lokalaftaler rundt om i landet.

På et af de såkaldte Grenå-kurser, som KL afholdt for nyansatte skoleledere, blev der under den afsluttende dialog mellem KL og Danmarks Lærerforening spurgt til, hvorfor resten af landet ikke kunne få den aftale, som var indgået i Herlev. KL’s repræsentant i panelet var kontorchef Jonathan Schloss. Som svar spurgte han retorisk om deltagerne var interesseret i at høre, hvordan de i KL stavede til Kjeld Hansen, hvorefter han med store bogstaver på tavlen skrev ”SJUFT”. Det var måske medvirkende til at Jonathan Schloss ikke længe efter søgte væk fra KL.

De positive erfaringer fra Herlev og alle de andre kommuner, hvor lærerne arbejdede under en form for Herlev-aftale var i høj grad medvirkende til, at det ved forhandlingerne i 2008 lykkedes at komme i mål. Kjeld Hansen og den konservative borgmester i Herlev, Mads Lebech, havde i mellemtiden byttet roller i KL’s Lønudvalg, så Lebech nu var formand, mens Kjeld Hansen var næstformand. Belært af erfaringerne fra de tidligere forhandlinger blev vi opfordret til at holde forhandlingerne under radarhøjde – en professionsaftale passede dårligt ind i Finansministeriets New Public Manegement strategi. Da A08 var i hus udtalte Lebech, at han var overbevist om, at aftalen ikke kun gjorde det mere attraktivt at være lærer og leder i folkeskolen. Aftalen ville samtidig skabe en bedre ramme for, at eleverne fik god undervisning.

Der er ingen tvivl om, at formandsskabet i Lønudvalget anså aftalen for at være et afgørende positivt nybrud, og som bekendt gav en vis Michael Ziegler aftalen et 12-tal. Da KL’s daværende løndirektør, Peter Bramsnæs, gik på pension få måneder efter aftalen blev indgået, omtalte han aftalen som et af de vigtigste resultater, som han havde bidraget til i sin lange karriere i KL.

Hvordan hænger det så sammen med, at flere hævder, at KL i mange år havde ønsket det opgør, der kom i 2013? Det er til dels en bekvem omskrivning af historien, som Mads Lebech beredvilligt bidrog til under lockouten, men det er også et udtryk for, at der i KL’s embedsmandsværk var et segment, der reelt aldrig accepterede aftalen. Det er Jonathan Schloss’ udfald mod lærerne flere år efter, han har forladt KL, et godt eksempel på. Dette segment blev forstærket af, at flere nyansatte i KL var oplært i centraladministrationen/Finansministeriet, og så fik NPM-tilhængerne en voldsom renæssance i kølvandet på den økonomiske krise.

Det er i øvrigt tankevækkende, når man genlæser Schloss’ argumenter om, at et opgør med lærernes arbejdstid er nødvendig for at eleverne skal blive dygtigere. I Finland har de en arbejdstidsaftale, der er bygget op om samme grundprincip som A08, og i Ontario svarer lærernes undervisningsforpligtigelse til ca. 24 lektioner om ugen – de to lande, der konsekvent bliver fremhævet for deres gode resultater. Opgøret i 2013 handlede overhovedet ikke om kvalitet i elevernes undervisning. Det handlede om af al magt at få indført et styringssystem, som embedsmændene blindt tror, vil skabe større effektivitet.

Kritikken skal imidlertid ikke rettes mod embedsmændene men mod de politikere, der ikke tager ansvar. Det var derfor jeg 11. april 2013 på Christiansborgs Slotsplads gav udtryk for, at vi var trætte af spin og embedsmandsstyre, og vi efterlyste politikere med ambitioner og visioner, som de ville kæmpe for.

Vi var allerede den gang helt klar over, at det var helt grundlæggende demokratiske principper, der var på spil (bemærk Jonathan Schloss’ Goebbels citat!).

2016 viste med skræmmende tydelighed, at demokratiet ikke er en selvfølge, og derfor skal magtmisbrug afsløres og afdækkes. Tre dygtige journalister fra Berlingske har netop fået Cavling-prisen for at afdække magtmisbrug i forbindelse med landbrugsloven. I stedet for bare, at give den forhenværende statsminister lov til at få rettet en udtalelse, hun efterfølgende fortryder, burde Politiken have sat alle sejl ind for at afdække realiteterne bag udtalelsen. Heller sent end aldrig – jeg er sikker på, at det også vil kunne kaste en Cavling-pris af sig.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

SOMMERKONKURRENCE

Tilmeld dig et eller flere af nyhedsbrevene fra Folkeskolens faglige netværk og deltag i lodtrækningen om et ophold for to med ALT betalt. 

Vinderen trækkes d. 25. juni.

Sinatur -konkurrence .1png

Tilmeld dig her