Blog
0   15

Alle mand til Himmelbjerget!

Abonner på nyt om Natur/teknologi i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

#breakingnews #katastrofeturister #lavvandkantsdanmark #100årshændelse #mobilewatertubes

Hallo! Er der nogen derude? Jeg spørger, fordi jeg er bange for at være alene i verden i dag. Gårsdagens tv-dækning af det store skvulp fra den Botniske Bugt bød nemlig på dommedags lignende meldinger.

Der var trukket op til kamp mellem de to førende tv-stationer. Først lyder en melding fra en reporter i Gedser, at vandstanden er nået 140 meter over normalen. “Holy smoke - alle mand til Himmelbjerget”, tænkte geografilæreren med tanker på landets topografiske forhold. Senere overgik en journalist fra den konkurrerende kanal udsagnet, da han fik sat Køge under vandmasser på 147 km. “Nå, der røg ideen med Himmelbjerget. Det må være en syndflod”. Heldigvis fik begge rettet deres talefejl. Og så faldt pulsen lidt igen.

Fra min influenzaramte, men tørre ø (sofaen) kunne jeg følge dramaet udfolde sig hen over landet og dagen. Det gav rig mulighed for at følge forberedelse og indsatser fra Beredskabsstyrelsen og private landet over. Trods de mange problemer stormfloden forårsagede, var det betryggende at høre de mange beretninger om naboer eller hele nabolag, der stod sammen og hjalp hinanden med at sikre sig mod vandmasserne. Og da et søskendepar delte kaffe og brunkager ud til de hårdtarbejdende folk, fordi “det må være koldt, og så er det godt med noget varmt”, røg der nok også et “nåårh” ud.

Hændelsen giver også en masse data, der med garanti efterbehandles med sigte på fremtidens prognosticerede stigning af vandstanden. For den varsler, at vi i en ikke så fjern fremtid vil betragte de højevandsstande som norm og ikke som en hundredårshændelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Ja, et ord jeg havde glemt alt om indtil i går. Jeg lærte også et par nye. Og det fik tankerne i gang. For i undervisningen er det her oplagt at bruge i naturfag, hvor vi ser på meteorolgi, vandmassers fysik, landets infrastruktur, osv. Men jeg var også optaget af mediedækningen og de mere danskfaglige aspekter i denne. Hvad er en katastrofeturist? Medierne hjalp myndighederne med at fremhæve, at nogle individers dumdristige nysgerrighed risikerede at spænde ben for Beredskabsstyrelsens arbejde. Og mens vi ryster på hovedet og undrer os over disse menneskers handlinger, så opfordres vi til at indsende vores stormflodsbilleder.

Ja, ja - nu skal det ikke jo ikke udvikle sig til en svada mod medierne. Så lad mig stoppe her. Jeg ønsker dig et godt og tørskoet 2017.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.677 andre er allerede tilmeldt