Lærerliv
6   74

Lærer stod frem: "Hvor kommer det had dog fra?"

En lærer var kritisk over for juleafslutning i kirken og åbnede dermed for en voldsom strøm af sms-beskeder, telefonopringninger, mails og facebook-beskeder. Læs her, hvordan hun håndterede presset og hvorfor hun ville gøre det igen.

Monica Edelmann nåede kun at sige nogle få ord i TV2-nyhederne, før beskederne begyndte at vælte ind på hendes facebook-feed. Hun sad den 21. december og så det båndede indslag om juleafslutning i kirken hjemme med sin familie, og det regnede ind med ubehagelige indlæg på hendes facebook-profil, før det korte indslag var ovre.

"Soen skulle spærres inde ASAP"

Artiklen fortsætter under banneret

"Flyt da til ISIS og udlev dine drømme - FJOLS - der er ingen grund til at være i Danmark med disse ukristne holdninger."

"Jeg tror, du ligger og bliver dusket af en indvandre, og du ligner også sådan en".

Sådan lyder nogle kommentarer fra mails og i den facebook-tråd, der flere steder udvikler sig i en endnu mere sexistisk og antimuslimsk retning end udplukket herover illustrerer.

Skal elever - som går i en folkeskole, der i mere end 40 år ikke har været forkyndende - deltage i en obligatorisk julegudstjeneste i den forkyndende folkekirke? Det spørgsmål rejste Monica Edelmann, og den debat kan man sagtens have saglige og velunderbyggede holdninger til - både for og imod - men det var nu ikke det, der skete.

Til gengæld kom der ud over kommentarer i den åbne facebook-tråd både truende opkald, sms'er og mails.

"Jeg var målløs - og jeg spekulerede på, hvor kommer det had dog fra? Kommentarerne fjernede sig fuldstændig fra substansen. Folk må gerne mene noget andet end mig, og det gør de fleste jo også, men de gik direkte efter struben og skødet på mig", siger Monica Edelmann, der er lærer i en modtageklasse på Utterslev Skole til folkeskolen.dk.

Tog ikke telefonen

Monica Edelmann vidste godt, at hun risikerede, at der ville opstå debat om hendes synspunkt, men mængden og voldsomheden i kommentarerne var overraskende for hende. Alligevel fortryder hun ikke, at hun gik ind i debatten.

"Det er jo ikke rar læsning, men jeg vil ikke have, at de skal vinde, så jeg vil gøre det igen, og det giver ikke mening at være debattør uden at være tilgængelig på telefon eller mail", siger hun om sin egen tilgængelighed. Hun valgte dog at lade være med at tage telefonen, da den begyndte at ringe fra ukendt nummer umiddelbart efter tv-indslaget.

En fri debat

Monica Edelmann har gået på DLF's meningsdanneruddannelse, og hun tror på, at det har en særlig værdi at professionelle praktikere bidrager til den offentlige samtale med deres erfaringer og holdninger.

"Jeg taler direkte fra skolens maskinrum, jeg ved hvordan hverdagen i en skole er. Andre kan male de store linjer, men jeg kan komme med vidnesbyrd fra virkeligheden", siger hun og fortæller, at det også er derfor, hun vil blive ved med at bidrage og deltage i debatten.

"Hvis jeg bliver for bange, så har de jo vundet. Jeg går ind for en fri offentlig debat, hvor man kan sige, det man mener på en sober måde. Vi har ytringsfrihed, og jeg undrer mig over, at grundlovens hensigter ikke er bedre indlejret i den mellemmenneskelige kommunikation", siger hun.

Sad ikke alene

Hvis andre skulle vælge at gå ind i debatten om et emne, der på samme måde som Monica Edelmann kan åbne for de meget hårde og personlige angreb - emner som ligestilling og religion vækker for eksempel ofte voldsomme reaktioner - opfordrer hun til, at man gør sig klart, at det kan give voldsomme reaktioner.

"Man skal gøre op med sig selv, om man vil udsætte sig for en shitstorm? Jeg tror på den anden side ikke, at man skal være bange for sin personlige sikkerhed, for dem der skriver, skriver nede fra kælderen", siger Monica Edelmann. Hun har også et par råd til, hvad man kan gøre, når stormen raser:

"Jeg er glad for, at jeg ikke sad alene, men sammen med min familie, da indslaget var i tv. Og det var nok meget godt, at jeg var forberedt på, at der kunne komme en reaktion", siger Monica Edelmann, der på nær et enkelt indlæg valgte at holde sig ude af debatten på sin facebook-væg, til gengæld deltog flere af hendes bekendte.

"Jeg vurderede hurtigt, at jeg ikke kunne nå hen til en sober debat med de meget hårde kommentarer. Så jeg er glad for, at jeg ikke gik ind i en endeløs debat, men lod andre gøre det", siger Monica Edelmann.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.074 andre er allerede tilmeldt