Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

(6.213 følger) Se alle medlemmer
Blog
1   11

Fornemt besøg

Abonner på nyt om Samfundsfaget i dit personlige nyhedsbrev.


Når kommende demokratiske borgere imponeres - 9. klassernes debatterede med en politiker, de ikke havde troet ville komme forbi.

En blæsende og kold morgen går jeg sammenkrympet gennem skolegården. Jeg fryser så meget, at jeg næsten glemmer at trække vejret. Derudover stormer mine tanker, da jeg har en million ting, jeg skal huske til dagens undervisning, og ikke mindst det meget interessante besøg, som jeg får med mine 9. klasses elever senere.

”Godmorgen Mette” siger en af eleverne, da jeg kommer ind af hovedindgangen. Det er helt tydeligt, at hun har ventet på, at jeg kom - hun stikker mig et papir med masser af krydseduller, noter og tegninger. ”Som vi snakkede om i går, har jeg arbejdet mere på mine spørgsmål og har omformuleret lidt, hvad tænker du om det?”. Hendes øjne er glinsende, forhåbningsfulde og spændte, og jeg smiler: ”Det er bare rigtig fint - godt arbejde. Jeg glæder mig til at høre dig stille spørgsmålene”.

Artiklen fortsætter under banneret

Den intensitet og begejstring hun udstrålede, da jeg gik på lærerværelset, var simpelthen mere værd end guld. Så kan mål, læring, bevægelse, og alle de andre buzzword godt gå fløjten - hendes forventnings- og glædesfulde blik gør simpelthen lærerlivet fantastisk. Jeg troede næsten ikke hun kunne nå større højder. Men hun voksede lige yderligere flere centimeter, da hun fik stillet sine spørgsmål og blev anerkendt for dem, af vores gæst.

Det kan nogle gange findes svært for unge at se politik interessant og nødvendigt, men dette fik vores gæst sat skik på. Jeg arbejder på en skole i en lille by i det midtjyske, og her kan det være svært at forestille sig, at selveste Christiansborg for en stund vil komme fysisk ind i vore lokaler, og oplyse os om politiks essentielle del, nemlig debat, endda krydret med faglig og personlig indsigt. En kollega og jeg havde inviteret Kristian Jensen, Venstre, da han var udenrigsminister, til at komme forbi og diskutere EU med vores elever. Selvom der er sket lidt rokader i regeringsposterne, kom han alligevel forbi og snakkede udenrigspolitik med dem. Sejt.

Med sved på panden forberedte vi spørgsmål til besøget - og under sveddråberne var der gentagne gange et par elever, der med nervøsitet måtte have bekræftet, om det nu også var rigtigt, at han virkelig kom? Dette opstod helt frem til de sidste minutter inden scenen skulle betrædes. Eleverne var imponeret og meget beæret over, at han ville komme og bruge tid på dem - men samtidig også lidt betænkelige. Tænk hvis man nu stiller et dumt spørgsmål, eller han misforstår en totalt… Heldigvis var Kristian Jensen rigtig god til at modtage elevernes hårdt bearbejdede spørgsmål, og svarede grundigt. Så der var mange elever, der bød ind med spørgsmål.

Denne oplevelse er jeg utrolig glad for at have fået med mine elever. Som samfundsfagslærer kan det nogle gange godt blive lidt virkelighedsfjernt, når man taler om det politiske, tegner og fortæller, men her blev det nærværende og interessant for eleverne, for han stod lige foran dem - samtidig med, at de kunne komme på banen med lige præcis dét, der optog dem om EU eller som ung i samfundet og så høre en anden vinkel på det, end de plejer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ