Anmeldelse Sløjd
0   16

Snitteri som livsværk

Det er en lækker og inspirerende bog, men den mangler en klar målgruppe. Måske er den nærmest en slags snittet livshistorie.

Snit løs

Fakta


Titel
Snit løs

Forfatter
Henning Lyhne C.

Pris
195

Sider
90

Forlag
Forlaget H. Lyhne C.

En bog om kunsten at snitte, skabt af en person, der har snittet hele sit liv. Forfatteren har gået uendelig mange ture gennem haver og skove og fundet grene, som har dannet basis for hans store interesse – at skabe skulpturer af mange slags. De fleste er fugle, men der er også nisser, mennesker, ulve og andre dyr og i det hele taget ting, som fantasien kan skabe, inspireret af grenenes faconer.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen indeholder fire hovedafsnit: "Figurer," "Hvor figurerne kommer fra", "Arbejdspladsen og arbejdsteknikker" og "Værktøj". Rundtom i de forskellige afsnit får man mange små råd om, hvordan de forskellige figurer kan og skal laves. Der er mange fine billeder, der illustrerer teksten og fortæller meget om forfatteren. Det er en lækker bog at få i hænderne.

Der fortælles i bogen en del om det at skabe sig en fornuftig arbejdsplads, men det er lidt svært at finde ud af, hvem der er bogens målgruppe. Måske er det de voksne, idet mange af værkstedsbillederne er af forfatteren selv, men nogle børn fra en skrammellegeplads er med som modeller i bogens start, hvor der argumenteres for, at det er vigtigt, at man lærer at snitte allerede fra de tidlige barneår.

Bogen indeholder også et afsnit om værktøjer: knive, save, billedskærerjern med mere. De forskellige værktøjer bliver vist, men der er ikke meget om brug og vedligeholdelse. Hvorledes man skal bruge værktøjerne, skal man finde rundt i teksten ved beskrivelsen af fremstillingen af de forskellige figurer?

Bogen slutter af med nogle forskellige afsnit om leverandører, litteratur og museer, der har været relevante for forfatteren. Det er alle meget brede lister i forhold til de i bogen behandlede emner.

Et af de sidste afsnit i bogen er om grenskulpturer snittet af Henning Lyhne C. Det er en fin oversigt over bogens billeder af skulpturer, der, samtidig med at skulpturens navn nævnes, også fortæller om træsorten, der er anvendt. Denne oversigt og selve bogen med dens fortællende stil kan vel tages som en slags livshistorie over forfatterens liv med snitning indtil nu.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.344 andre er allerede tilmeldt