Anmeldelse

Snit løs

Snitteri som livsværk

Det er en lækker og inspirerende bog, men den mangler en klar målgruppe. Måske er den nærmest en slags snittet livshistorie.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En bog om kunsten at snitte, skabt af en person, der har snittet hele sit liv. Forfatteren har gået uendelig mange ture gennem haver og skove og fundet grene, som har dannet basis for hans store interesse – at skabe skulpturer af mange slags. De fleste er fugle, men der er også nisser, mennesker, ulve og andre dyr og i det hele taget ting, som fantasien kan skabe, inspireret af grenenes faconer.

Fakta:

Titel: Snit løs

Forfatter: Henning Lyhne C.

Pris: 195

Sider: 90

Forlag: Forlaget H. Lyhne C.

Bogen indeholder fire hovedafsnit: "Figurer," "Hvor figurerne kommer fra", "Arbejdspladsen og arbejdsteknikker" og "Værktøj". Rundtom i de forskellige afsnit får man mange små råd om, hvordan de forskellige figurer kan og skal laves. Der er mange fine billeder, der illustrerer teksten og fortæller meget om forfatteren. Det er en lækker bog at få i hænderne.

Der fortælles i bogen en del om det at skabe sig en fornuftig arbejdsplads, men det er lidt svært at finde ud af, hvem der er bogens målgruppe. Måske er det de voksne, idet mange af værkstedsbillederne er af forfatteren selv, men nogle børn fra en skrammellegeplads er med som modeller i bogens start, hvor der argumenteres for, at det er vigtigt, at man lærer at snitte allerede fra de tidlige barneår.

Bogen indeholder også et afsnit om værktøjer: knive, save, billedskærerjern med mere. De forskellige værktøjer bliver vist, men der er ikke meget om brug og vedligeholdelse. Hvorledes man skal bruge værktøjerne, skal man finde rundt i teksten ved beskrivelsen af fremstillingen af de forskellige figurer?

Bogen slutter af med nogle forskellige afsnit om leverandører, litteratur og museer, der har været relevante for forfatteren. Det er alle meget brede lister i forhold til de i bogen behandlede emner.

Et af de sidste afsnit i bogen er om grenskulpturer snittet af Henning Lyhne C. Det er en fin oversigt over bogens billeder af skulpturer, der, samtidig med at skulpturens navn nævnes, også fortæller om træsorten, der er anvendt. Denne oversigt og selve bogen med dens fortællende stil kan vel tages som en slags livshistorie over forfatterens liv med snitning indtil nu.