Djurs Lærerforening mener, der er tale om brugerbetaling, når en skole forventer, at forældrene køber computere til deres børn. Det mener skolelederen ikke. Han henviser til, at stort set alle forældre bakker op om forældrebetalte computere

Djurs Lærerforening kritiserer forældrebetalte elevcomputere

På Marienhoffskolen i Syddjurs Kommune forventer bestyrelsen og ledelsen, at forældre selv køber en computer/notebook til deres børn, når de starter i 4. klasse. Djurs Lærerforening kalder det brugerbetaling og mener, det lægger pres på forældrene.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et nyhedsbrev til forældrene skriver Marienhoffskolen:

"Det er skolens forventning, at forældre til børn i 4. klasse køber en personlig computer, som eleven kan have med i skole. Når vi (skolen) vælger at være så tydelige i vores forventninger til elevcomputere, er det fordi, de små minicomputere og notebooks er til en pris, hvor de fleste forældre kan være med".

Skolen henviser desuden til, at børnene får det bedste udbytte af undervisningen med it, hvis de har deres egne personlige computere med i skole.

Det budskab har fået Djurs Lærerforening op af stolen.

"Forventningen om, at forældrene køber personlige computere/nootbooks til eleverne fra 4. klasse og op, må betegnes som brugerbetaling", skriver formand Lisbeth Bøwes i et debatindlæg i Lokalavisen Kalø Vig.

Et peberet penalhus

Forældrebetaling er i strid med folkeskolelovens paragraf 19, der siger, at undervisningsmidler skal stilles vederlagsfrit til rådighed i undervisningen. Og ligeledes strider det mod Grundloven, som fastslår, at der skal være en offentlig finansieret skole med fri og lige adgang for alle, forklarer Lisbeth Bøwes.

Men skoleleder på Marienhoffskolen Claus Peter Olesen mener ikke, at tiltaget har noget som helst med forældrebetaling at gøre.

"Det kunne vi ikke drømme om at kræve af forældrene. Det vi skriver er, at vi forventer det".

Han understreger, at det er vigtigt, at skoler generelt melder forventninger klart ud til forældre.

Hvis det ikke er brugerbetaling, hvad er det så?

"Jeg opfatter det som et redskab for eleven til at nå de fælles mål om at integrere it i undervisningen. Man kan kalde det et slags digitalt penalhus."

Men det er et ret dyrt penalhus, er det ikke?

"Jo, men det er løbesko og tennisketsjere også. Vi er med på, at det vil presse nogle af forældrene, og derfor stiller skolen også computere til rådighed, som eleverne kan låne", siger han.

Vil ikke diskutere principper

Lisbeth Bøwes mener dog, at der i dette tilfælde er tale om brugerbetaling.

"Før der indføres nogen former for brugerbetaling i vores folkeskoler, og vi dermed ændrer det grundlag, folkeskolen i dag bygger på, håber jeg, det skal gøres til genstand for en seriøs grundig drøftelse både kommunalt og central-politisk".

Men den diskussion er Claus Peter Olesen ikke interesseret i.

"Jeg vil ikke diskutere grundlæggende principper med lærerforeningen om forældrebetaling, for det her har ikke noget med forældrebetaling at gøre", understreger han og fortæller også, at forældrebetalte computere gentagende gange er blevet drøftet med både forældre, lærere og elever. Og forældrene har taget godt i mod idéen.

"Vi har fået 99,9 procent positiv tilbagemelding på det", siger han.

Læs mere

Lisbeth Bøwes' debatindlæg

Debatindlæg fra skoleleder Claus PeterOlesen

Debatindlæg fra skolebestyrelsesformand påMarienhoffskolen Morten Bang Sørensen

Powered by Labrador CMS