Blog
0   21

Det forskrækkede idealbillede af kroppen

Abonner på nyt om Folkeskolens idrætsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I starten af december måned havde Gymnasilærernes Idrætslærerforening fokus på gymnasielevers manglende badning efter idrætsundervisningen. I sidste uge prøvede jeg at sætte fokus på det blandt mine elever i udskolingen. Specielt i min 8. klasse fik vi en god snak om deres opfattelse af egen og andres kroppe.

 

Hvordan fletter man en snak ind om kropsidealer i en idrætsundervisning, samtidig med at eleverne stadig får brugt kroppen og får sved på panden? For mig blev svaret en undervisning i crossfit, hvor der ud over en masse øvelser med kroppen i fokus, også ved hver station var et spørgsmål, som eleverne skulle diskutere og forholde sig til.

Eleverne var delt i drenge og piger grupper. Dette var valgt helt bevidst, så snakken ikke skulle gå hen og blive akavet og pinlig i forhold til det modsatte køn.

Temaet lød på: ‘Idræt og kroppen’ – indholdsområdet kunne både hedde kropsbasis og fysisk træning alt efter øvelsernes karakter.

Artiklen fortsætter under banneret

Timens indhold var en veksling af spørgsmål vedrørende kroppen og ens kropsideal, de sociale mediers samt reklamers indflydelse på teenagerne, fokusering på kroppen i dag samt øvelser som omhandlede kontrol, styrke og smidighed

Her er et pr. eksempler på nogle af de spørgsmål, som grupperne skulle forholde sig til:

“Hvad er dit billede af en normal kropsbygning?”

“Hvor meget fylder fokus på din krop i din hverdag – hvorfor så meget/lidt, tror du?”

“Er det svært for dig, at klæde om og bade foran andre med samme køn? – hvorfor/hvorfor ikke?”

Fokus skal starte tidligt

Gymnasieskolernes Idrætsforening vil gerne forsøge at ændre den dårlige kultur, der specielt er i forhold til badning efter idræt.

Vi skal som idrætslærere sætte fokus på det her idealbilledet af kroppen – allerede i folkeskolen. Min snak på ca. 1 time rykker jo ikke hele parametret, men det er en start, og de her spørgsmål som blev diskuteret satte følelser i gang – især ved pigerne, hvor snakken fortsatte på vej hjem i idrætsbussen.

 

Tak til Andreas Schiørring (formand for Gymnasieskolernes Idrætslærerforening)

for at bringe det her emne op – snakken om kroppen og dens utopiske idealbillede hos de unge skal ikke blot tages op i idrætstimerne – andre fag skal også byde ind på dette relevante emne.

 

Er man interesseret i emnet er her flere gode artikler, som beskriver emnet:

www.facebook.com/politiken/posts/10155487768748294

politiken.dk/indland/ECE3490759/man-faar-ikke-en-realistisk-kropsforstaaelse-af-at-se-paa-pornoskuespillere/


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.156 andre er allerede tilmeldt