OK18
0   5

Bondo genvalgt som formand for de kommunalt ansatte

Det bliver lærerformand Anders Bondo, der skal stå i spidsen for overenskomstforhandlingerne i 2018 på vegne af samtlige ansatte i kommuner og regioner. Han er i dag blevet genvalgt som formand for Forhandlingsfællesskabet for to år.

I sin beretning på repræsentantskabsmødet i Arbejdermuseets festsal i dag bød han på de ansattes vegne ind med et tilbud om at være med til at udvikle den offentlige sektor:

"Alle taler om at modernisere den offentlige sektor", sagde Anders Bondo i den julepyntede festsal, hvor repræsentanter for samtlige fagforeninger på det kommunale område var samlet. "Som organisationer skal vi være med til at udvikle sektoren. Den danske model er nemlig helt enestående til at på én gang at skabe vækst og sikre solidaritet og lige muligheder for borgerne, og de tillidsvalgte har en unik viden om, hvordan man skaber en god offentlig sektor".

Artiklen fortsætter under banneret

"Det at kunne lykkes med opgaven er det, der betyder mest for medarbejderne, og når de ikke kan lykkes, betyder det frustrationer, som kan føre til afmagt. Derfor ønsker vi sammen med arbejdsgiverne at vende udviklingen, så medarbejderne bedre kan lykkes med deres opgave. Medarbejdernes faglige viden skal tilbage i diskussionen!", sagde han og kræver en ny dagsorden i stedet for den, der har hersket for længe med konkurrencestatens ideologi manifesteret i New Public Managements-styringssmodellen.

Den offentlige sektor er værdi, ikke dødvægt

"Vi anerkender, at samfundet skal have mest muligt ud af pengene - selvfølgelig! Men der er brug for et paradigmeskift, og vi bidrager gerne med løsninger", sagde Anders Bondo og glæder sig over, at de økonomiske vismænd har bebudet, at de vil kortlægge de positive effekter, som de offentlige udgifter har på beskæftigelsen:

"I Tyskland har man beregnet, at det at man udvidede børnehavernes åbningstid har øget velfærden svarende til en stigning på 0,7 procent af BNP", påpegede han og tilføjede, at hvis ældreplejen ikke fungerer, skal de pårørende bruge tid på at købe ind og gøre rent for familien og på samme måde med nedskæringer i daginstitutioner og skole. Vi ønsker, at den offentlige sektor ses som en værdi, ikke som dødvægt - ligesom i udlandet.

Gratis milliarder ved genoptretning af Skat

Anders Bondo  pegede på, at det i høj grad er på indtægtssiden, den har været gal de senere år. Fordi skiftende regeringer løbende har skåret ned på hele skattevæsenet, er Danmark gået glip af for det første 12 milliarder i udbytteskat, for det andet er den offentlige gæld eksploderet, og nu senest er momsskandalen kommet til.

"73.000 virksomheder droppede sidste år revisionen, fordi der reelt ikke er kontrol, har FSR Danske Revisorer opgjort. Sammen med Dansk Byggeri og LO har de sendt en opfordring til at styrke den virksomhedsrettede indsats, som vil betyde, at man kan hente 4,21 milliarder ekstra ind - vel at mærke fratrukket lønnen til 2000 ekstra ansatte i Skat. Dermed bortfalder grundlaget for flere års nedskæringer i det offentlige!", sagde han og glædede sig over, at det virker som om, der endelig er udsigt til, at man vil rette op på års fadæser på indtægtssiden.

Det er de offentligt ansatte, der står i skudlinjen, når konkurrencestatens løfter til borgerne om for eksempel behandlingsgaranti i sygehusvæsenet og flere undervisningstimer i skolen clasher med de reelle muligheder i skolen og på sygehusene.

Forværret psykisk arbejdsmiljø

"Det så vi, da klinikchef Morten Hedegaard forleden sagde fra og forlod fødeafdelingen på Rigshospitalet", sagde Anders Bondo og glædede sig over, at formændene for de danske regioner nu har meldt ud, at ledelserne skal tage det alvorligt, når de ansatte siger fra - ikke ved at kalde dem til samtale, men ved at tage hånd om problemerne.

Det psykiske arbejdsmiljø forværres over alt i den offentlige sektor som følgende af løbende forandringer, rigid styring, øget arbejdspres og mange steder risiko for vold og trusler.

"Godt psykisk arbejdsmiljø skabes på arbejdspladsen i et tæt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Men vi centralt kan være med til at skabe rammerne. Det handler ikke om robuste medarbejdere, men om robuste organisationer, og arbejdspladser, der sikrer de nødvendige rammer", sagde Anders Bondo og fremhævede, at Forhandlingsfællesskabet sammen med KL og Danske Regioner er nået langt med det kommunale projekt Spark og det regionale Ekspertrådgivning. Projekterne er populære og efterspørgslen større, end de kan levere til.  

Sammenhold ved OK18
Startskuddet til forhandlingerne af OK13 finder sted ved en konference den 28. marts.

"Vi må forvente, at arbejdsgiverne vil have fokus på bestemte grupper - sporene fra OK13 skræmmer. Vi skal ikke overlade det til arbejdsgiverne at bestemme, hvem der skal have hvad og spille os ud mod hinanden. Det lykkedes i '15 at forhandle inden for en fælles ramme - det skal vi gentage ved OK18", lød appellen fra talerstolen.

Anders Bondo blev genvalgt uden modkandidater. Formand for FOA Dennis Kristenen blev også genvalgt som næstformand, mens den anden næstformandsplads som indstillet blev besat af formanden for Akademikerne Lars Quistgaard.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ