Morten Frederiksen og Jonas Henriksen, der begge går i 7. klasse på Haderup Skole, skal på fire dage løse tre opgaver, som de har fået af firmaet Aubo Production, der fremstiller og sælger køkkener.

På opdagelse mellem køkkenskabe

Elever fra Haderup Skole kommer med et bud på fremtidens børne- og ungevenlige køkken.

Publiceret Senest opdateret
»Vi vil meget gerne klare os godt, så vi vinder over de elever, der har fået opgaver af andre virksomheder. Så der er ret travlt«, siger Jonas Henriksen og Morten Frederiksen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Bliver det rigtig rundt?«

»Det håber jeg. Det skal det være!«

Jonas Henriksen og Morten Frederiksen, begge 7. klasse, vender og drejer et stykke træ udskåret i en cirkel. Det er lidt splintret i kanten og ikke helt lige, men Morten går ufortrødent videre med sandpapir, og med tiden nærmer han sig målet, et perfekt cirkelformet stykke træ, der kan gøre det ud for et køkkenbord.

Træet skal være en del af en prototype, som om to dage skal vises for 70-80 gæster og et dommerpanel, om hvordan et køkken, som børn og unge kan lide at være i, ser ud. Så de to drenge har travlt sammen med de 13 andre elever, de arbejder sammen med. I fællesskab skal de på fire dage løse tre opgaver, som de har fået af firmaet Aubo Production A/S, der fremstiller og sælger køkkener.

Ud over at vise, hvad der kunne gøre børn og unge interesserede i at opholde sig i et køkken, skal de komme med et bud på, hvordan en forhandler af køkkener kan indrette et børnehjørne, så forældre uforstyrret kan købe ind, og de skal komme med et forslag til, hvordan man kan sælge køkkener på helt nye måder.

Opgaverne er en del af et projekt, som eleverne i 7., 8. og 9. klasse på Haderup Skole i Herning Kommune deltager i, og som skal fremme entreprenørskab og innovation.

Vi vil klare os godt

Her og nu ved de to drenge ikke, om det bliver resultatet, men de er meget opsatte på at yde det bedste, de kan.

»Vi vil meget gerne klare os godt, så vi vinder over de elever, der har fået opgaver af andre virksomheder. Så der er ret travlt«, siger Morten og skynder sig hen ad en af skolens gange.

Køkkengruppen begyndte ugen med et besøg på Aubo Productions samlefabrik og administration i Aulum. Her fik de gennemgået virksomhedens opbygning, produkter, salgsmetoder og økonomi. De blev sat ind i principperne bag produktionsmetoder og hørte om de uddannelseskrav, som virksomheden stiller til medarbejderne.

»Det var lidt overraskende. Jeg havde troet, de fik elementerne helt færdige og bare samlede de forskellige køkkener, men de arbejder meget helt fra bunden«, siger Morten.

Han er optaget af de tre opgaver, som hans gruppe er i gang med:

»Det går godt med at arbejde sammen på tværs af klasser, og vi har fået nogle sjove udfordringer. Jeg troede, vi bare skulle høre om, hvad virksomheden producerede, og ikke at vi skulle komme med den slags konkrete forslag«.

Andre popper op

Det bedste er ifølge Jonas, at det er anderledes end den almindelige undervisning:

»Vi skal være på skolen til klokken 18 i dag og bestemmer selv, hvad vi laver. Det er sjovt«.

Han kunne ikke tænke sig at arbejde med køkkener, når han bliver voksen, men ...

»Det er spændende at se, hvordan det foregår, og at finde ud af, hvor mange forskellige elementer der indgår i det«.

Skolens kontakt til virksomheden Aubo Production administreres af lærer Mogens Styhr. Han følger elevernes arbejde med stor interesse.

»Jeg fungerer nærmest som konsulent. Det er noget andet end den daglige lærerrolle. Det er også anderledes at se, hvordan eleverne takler opgaverne. Det er nogle helt andre, der popper op, end vi er vant til«.

Han mener, at eleverne får et indblik i, hvad det vil sige at få og udvælge ideer, som de normalt ikke får:

»Det sjove ved det er, at de synes, det er spændende, selvom der stilles store krav. Det samme gør forældrene. De stopper mig på gaden og fortæller, at det er noget af det bedste, deres børn har været med til«.