SkoleKom ramt af kædebreve

E-mail i massevis er med til at sætte farten på SkoleKom ned, men en løsning er i sigte

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever, der bedriver spamming, er en væsentlig årsag til, at Undervisningsministeriets Sektornets e-mail- og konferencesystem for skoler, SkoleKom, i perioder ikke er så hurtigt, som det burde være.

Spamming kan oversættes til det danske udtryk 'at få tingene til at gå i fisk', og den foretrukne metode går ud på at flytte adresserne på alle, der er inde på et katalog, over i 'til-felt' på en e-mail. Når eleven sender beskeden, kan den på den måde komme ud til 300-400 modtagere på en gang.

'Det skaber i sig selv ikke så mange problemer, men når modtagerne svarer, ryger deres svar ud til alle, der har fået rundsendingen. På den måde starter en kæde med virkelig mange e-mail. Det sætter farten på systemet ned, siger projektleder på SkoleKom, Paul Jacobsen.

SkoleKom arbejder på at finde en løsning, og Paul Jacobsen kan løfte sløret for, hvad den går ud på.

'Vi er i gang med at indrette systemet, så det kun er den person, der faktisk afsender e-mailen, som man sender sit svar til. På den måde er det begrænset, hvor stor belastningen bliver, selvom en elev sender en e-mail til alle tilkoblede brugere', siger han.

Hele uddannelsessektoren kan komme med i SkoleKom, og der er i øjeblikket tilmeldt 160.000 brugere hovedsageligt fra folkeskoler og gymnasier.

'Det lyder af mange, men systemet har rigelig kapacitet. Vi har haft to store nedbrud, men ud over det er det yderst begrænset, hvad der har været af problemer, og vi har en såkaldt 'oppe-procent' på 98, 99. Men for den enkelte bruger kan det godt opleves anderledes, fordi der kan opstå flaskehalse eller nedbrud andre steder i kæden', siger Paul Jacobsen.

Problemerne med spamming har været særligt omfattende de sidste par uger.j