Blog
0   10

Fransk i et nationalt eller interkulturelt perspektiv?

Abonner på nyt om Fransklærerens hjørne i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er tilsyneladende vidt forskellige opfattelser af, hvordan vi overordnet anskuer franskundervisningen blandt rigets fransklærere? Dette afspejles også tydeligt i mange af de tilgængelige undervisningsmaterialer.

Lærer vi eleverne at være interkulturelle sprogbrugere?

Skal vi lære børnene at være interkulturelle sprogbrugere eller i stedet at agere inden for en snæver, monokulturel ramme, når vi underviser i faget fransk?

Op gennem historien ses tydeligt i mange undervisningsmaterialer til franskundervisningen en vis tendens til sidstnævnte.

"I Frankrig spiser man croissanter til morgenmad"

Artiklen fortsætter under banneret

Skal børnene lære, hvad "man" gør i Frankrig eller om "franskmændene" spiser croissanter til morgenmad? Skal de lære at det franske sprog kun giver mening i en bestemt og på forhånd defineret national forståelsesramme?

Eller skal vi lære vores elever, at fransk er et internationalt sprog, der tales i mere end en snes lande i verden? Skal de lære at Frankrig er det multikulturelt samfund med rigtig mange forskellige bud på "fransk kultur"?

På dette punkt er Nye Fælles Mål klare. Der står f.eks. på s. 60 i prøvevejledningen til FSA, at eleven skal kunne "drage sammenligninger mellem fransksproget kultur og egen kultur".

Jeg inddrager f.eks. altid tekster, sange, videoklip osv. fra de fransktalende lande i verden - og har ikke et specifikt fokus på "Frankrig eller fransk kultur", som en meget stor del af materialerne på markedet lægger op til. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
945 andre er allerede tilmeldt