Anmeldelse Skønlitteratur
0   4

Nordiske børnebogstraditioner lever og har det godt

Rejs med skovpigen Skærv gennem denne fantastiske roadnovel, hvor de store temaer er i spil.

Skovpigen Skærv

Fakta


Titel
Skovpigen Skærv

Forfatter
Kim Leine

Illustrator
Peter Bay Alexandersen

Pris
249,95

Sider
275

Forlag
Gyldendal

"Skovpigen Skærv" har et vidunderligt og fortryllende omslag med titlen graveret i rødguld og to skovbørn alene i mørket med et æsel, bue og pil, mens en ravn skygger for fuldmånen. Ryggen har en kongeblå papindbinding med Gyldendals trane og giver et klassisk præg krydret med den nøddebrune snor til at sætte der, hvor man er kommet til, som man kender fra ældre bøger.

Artiklen fortsætter under banneret

På første opslagsside er sirligt tegnet en krans af blade, hvori man kan skrive, hvem bogen tilhører. Bogen er tung og har et godt format til et eventyr. Man får bare lyst til at tage den i hænderne og sætte sig i en lænestol og give sig til at læse højt for nogle børn, på samme måde som man har haft lyst til det med bøger af Elsa Beskow eller Astrid Lindgrens "Brødrene Løvehjerte". Sidstnævnte har Kim Leine selv udtalt har været en inspirationskilde.

Gennem hele romanen stilles der spørgsmål, og barnet inviteres til meddigtning. Er Skærv for eksempel en pige eller en dreng? Ord og billede forenes i et helstøbt og smukt og skræmmende univers. Det er ikke småting, Skærv kommer igennem. Pesten hærger i skoven, og Skærv efterlades alene. Her kommer roadnovelgenren i spil, og Skærv må ud på det store hav.

Der er store eksistentielle temaer som liv og død, overlevelse og venskab i bogen. Den handler om sorg og mørke, men også om håb og kærlighed og om lysten til at leve. ”Nu skal vi bare leve. Nu skal vi ikke lave noget som helst andet end bare at leve”, siger Skærv hen mod slutningen af bogen, mens Nor knuger hendes hånd. Det er en fin happy end, som heler det sår, der måske er blevet dannet hos læseren.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.291 andre er allerede tilmeldt