Anmeldelse Matematik indskoling
1   10

Hold kæft-opgaver til iPad

Hvornår er det lige, at børn lærer matematik? Hvornår er det lige, at it har sin berettigelse? Hvornår er det lige, at man skal huske at passe på sine centicubes og alle de andre laborative materialer, som man forhåbentlig stadig har i klassen?

Talgrisen

Fakta


Titel
Talgrisen

Pris
25


Appen fås her: https://itunes.apple.com/dk/app/talgrisen/id1133164744?mt=8

Forlag
Madam Bachs Forlag

Vi bliver bombarderet med apps, der mener at kunne stå for læringen inden for snart sagt alt. De fleste er desværre ikke læringsapps, men træningsapps, der bygger på et behavioristisk læringssyn.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvis nogen skulle være i tvivl, så jeg gerne den slags apps sendt hen, hvor peberet gror. Vores indskolingselever har brug for at lære matematik i konkrete situationer med konkrete materialer, som er med til at danne indre billeder. De indre billeder gør, at situationen kan lagres i langtidshukommelsen og blive til varig læring.

Der kommer vi desværre ikke til med "Talgrisen", som er målrettet indskolingen. I "Talgrisen" er der to små talspil: "Ta’ penge" og "Tæl penge". I "Ta’ penge" skal der tages et antal kroner ud af mors pung, som skal sorteres i hundreder, tiere og enere. I "Tæl penge" skal pengene i sparegrisen på samme måde tælles op i hundreder, tiere og enere. Når opgaven er løst, trykkes på okay, og tallet læses op for spilleren. Hvis optællingen er korrekt, lyder en fanfare, og undervejs i spillet uddeles medaljer.

Hvis man ikke tæller korrekt op, er der desværre ingen hjælp at hente. Tallet læses op, og appen siger "Forkert" eller "Ikke helt rigtig. Prøv igen". På intet tidspunkt er der mulighed for at få at vide, hvad man har gjort forkert, eller hjælp til, hvad man i stedet skal gøre for at få det rette resultat.

Tag elevernes læring alvorligt, og brug i stedet tiden på læring, for eksempel ved at lade eleverne lave regnehistorier. Og her er tablets et glimrende værktøj. Der kan let tilføjes billeder, og elevernes historier kan på enkel vis sættes op med funktionelle apps.

Husk altid at tjekke apps til undervisningen på Vurdigi. Vurdigi.dk er et enkelt værktøj til vurdering af digitale læremidler udviklet af Centre for Undervisningsmidler i Danmark i samarbejde med læremiddel.dk. Her kan du kritisk vurdere digitale læringsresurser fra portaler til apps. For didaktiserede apps' vedkommende kan du vurdere dem med hensyn til indholdskvalitet, læringsudbytte, differentiering, lærerperspektiv, elevperspektiv, sammenhæng med andre apps og lærer-elev-samarbejde.

Her gik det ud over "Talgrisen", men det kunne lige så godt have været en anden app, som arbejder med træning af færdigheder, og som ikke fører til reel læring.

God fornøjelse med matematikundervisning med matematiklæring. Tiden er for kostbar til apps med tankpasserpædagogik.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.989 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.849 andre er allerede tilmeldt