Anmeldelse

Talgrisen

Hold kæft-opgaver til iPad

Hvornår er det lige, at børn lærer matematik? Hvornår er det lige, at it har sin berettigelse? Hvornår er det lige, at man skal huske at passe på sine centicubes og alle de andre laborative materialer, som man forhåbentlig stadig har i klassen?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi bliver bombarderet med apps, der mener at kunne stå for læringen inden for snart sagt alt. De fleste er desværre ikke læringsapps, men træningsapps, der bygger på et behavioristisk læringssyn.

Fakta:

Titel: Talgrisen

Pris: 25

Forlag: Madam Bachs Forlag

Hvis nogen skulle være i tvivl, så jeg gerne den slags apps sendt hen, hvor peberet gror. Vores indskolingselever har brug for at lære matematik i konkrete situationer med konkrete materialer, som er med til at danne indre billeder. De indre billeder gør, at situationen kan lagres i langtidshukommelsen og blive til varig læring.

Der kommer vi desværre ikke til med "Talgrisen", som er målrettet indskolingen. I "Talgrisen" er der to små talspil: "Ta’ penge" og "Tæl penge". I "Ta’ penge" skal der tages et antal kroner ud af mors pung, som skal sorteres i hundreder, tiere og enere. I "Tæl penge" skal pengene i sparegrisen på samme måde tælles op i hundreder, tiere og enere. Når opgaven er løst, trykkes på okay, og tallet læses op for spilleren. Hvis optællingen er korrekt, lyder en fanfare, og undervejs i spillet uddeles medaljer.

Hvis man ikke tæller korrekt op, er der desværre ingen hjælp at hente. Tallet læses op, og appen siger "Forkert" eller "Ikke helt rigtig. Prøv igen". På intet tidspunkt er der mulighed for at få at vide, hvad man har gjort forkert, eller hjælp til, hvad man i stedet skal gøre for at få det rette resultat.

Tag elevernes læring alvorligt, og brug i stedet tiden på læring, for eksempel ved at lade eleverne lave regnehistorier. Og her er tablets et glimrende værktøj. Der kan let tilføjes billeder, og elevernes historier kan på enkel vis sættes op med funktionelle apps.

Husk altid at tjekke apps til undervisningen på Vurdigi. Vurdigi.dk er et enkelt værktøj til vurdering af digitale læremidler udviklet af Centre for Undervisningsmidler i Danmark i samarbejde med læremiddel.dk. Her kan du kritisk vurdere digitale læringsresurser fra portaler til apps. For didaktiserede apps' vedkommende kan du vurdere dem med hensyn til indholdskvalitet, læringsudbytte, differentiering, lærerperspektiv, elevperspektiv, sammenhæng med andre apps og lærer-elev-samarbejde.

Her gik det ud over "Talgrisen", men det kunne lige så godt have været en anden app, som arbejder med træning af færdigheder, og som ikke fører til reel læring.

God fornøjelse med matematikundervisning med matematiklæring. Tiden er for kostbar til apps med tankpasserpædagogik.

Powered by Labrador CMS