Blog
2   8

Ny dokumentar om elevdemokrati

Abonner på nyt om Skolemuseet i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I 1960-70’erne fik eleverne i grundskolen for alvor mulighed for at påvirke deres skolegang. Indtil da havde læreren i høj grad bestemt indenfor skolens mure. Filmen Elevernes Stemme gennemgår den historiske udvikling i elevdemokratiet i Danmark, særligt i den nyeste tid.

I et samarbejde med Danske Skoleelever har vi produceret en lille film om elevdemokratiets historie. En film der giver et indblik i den skolehistoriske udvikling fra dengang eleverne ikke havde nogen som helst indflydelse på deres skolegang til etableringen af den fælles interesseorganisation Danske Skoleelever i 2004, der i dag varetager alle grundskoleelevers interesser på skoleområdet. Elevernes Stemme forsøger objektivt og nøgternt at beskrive den historiske udvikling op igennem 1800 og 1900-tallet, de interne magtkampe i sidste halvdel af 1900-tallet og de strategiske skift og udfordringer frem mod den fælles etablering og udvikling af Danske Skoleelever.

Elevdemokratihistorie kort fortalt

I 1814 kom der en række skolelove, som gjorde det obligatorisk for alle børn i Danmark at modtage undervisning. Det var et markant skridt i retningen af at styrke børns ret til en uddannelse, men eleverne havde ingen indflydelse på undervisningens form eller indhold. I starten af 1900-tallet begyndte nye idéer at vinde indpas og nogle få skoler eksperimenterede med elevråd, men først efter 2. Verdenskrig kom der skred i tingene. En stigende demokratibevidsthed spirede frem i Europa, en bevidsthed som man også ønskede at udvikle hos børn og unge. I slutningen af 1950’erne begyndte eleverne i stigende grad at danne elevråd rundt omkring på landets skoler og med inspiration fra bl.a. Sverige blev Landsorganisationen af Elever (LOE) stiftet i 1969. Men selvom eleverne havde store ambitioner og mange idéer, var der også mange modsatrettede holdninger og interesser, som skabte splid og svækkede elevernes stemme. Danmarks Elevorganisation (DEO) stiftedes i 1985 som en udbryder af LOE imens Folkeskoleelevernes Landsorganisation (FLO) allerede brød ud fra LOE i 1978. Først med samlingen af de forskellige elevorganisationer i organisationen Danske Skoleelever (DSE) lykkedes det grundskoleeleverne at skabe en holdbar organisation. Og den var mere end holdbar. DSE formåede at udvikle sig til en professionel interesseorganisation, der i stigende grad blev respekteret som en betydningsfuld aktør i det skolepolitiske spil. Men det skabte samtidig en afstand til græsrødderne i elevrådene, som DSE den dag i dag forsøger at imødekomme.

Se videoen her: 

Artiklen fortsætter under banneret

Skolehistoriens lange bølger

Med dokumentaren, som er små 20 minutter lang, håber vi på at kunne give et indtryk af den udvikling, som fandt sted indenfor og udenfor skolens mure. Vi trækker fortællingen helt op til nutiden for at give en fornemmelse af de lange bevægelser, som historien består af, og af de fortidige handlinger som har indflydelse på nutiden og fremtiden.Dokumentaren er iværksat i forbindelse med Skolejubilæet i 2014, da man gerne ville have elevernes historie med. Filmen er lavet i et samarbejde mellem AU Library, Campus Emdrup (Aarhus Universitet) og organisationen Danske Skoleelever.

Find undervisningsmateriale om skolehistorie, herunder om elevdemokrati her.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.541 andre er allerede tilmeldt