Sjovt med Bæverly

Den amerikanske tv-serie 'Beverly Hills' giver et godt billede af dobbeltheden og ironien hos nutidens unge

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De ældste elever i folkeskolen kan drive lærere og forældre til vanvid med deres indforståede og ironiske måde at tale på. De unge siger ofte et, men mener noget helt andet.

'Det er selvfølgelig anstrengende, når man som lærer eller forælder hele tiden skal være på dupperne for at fortolke unge på den rigtige måde. Det tapper energi, fordi man føler sig udenfor, hvis man ikke forstår ironien. Men det er unges måde at gøre oprør på i dag', siger forskningslektor Karen Klitgaard Povlsen fra Center for Europæiske Kulturstudier ved Aarhus Universitet.

Hun har netop udgivet bogen 'Beverly Hills 90210 - soaps, ironi og danske unge'. Her sætter hun fokus på, hvorfor tidens unge er så ironiske, og hvordan ironien viser sig, når de ser en tv-serie som 'Beverly Hills'.

'De unge lever i et forbrugssamfund, hvor det gælder om at være så seje og så cool som muligt. De er nødt til at følge med, for socialismen har spillet fallit, så de har ikke noget alternativ til det eksisterende samfund. De er nødt til at markere sig som selvstændige mennesker gennem deres forbrug, og det kan være hårdt for dem. Derfor bruger de ironi til at lægge afstand til sig selv. Det er deres måde at signalere et vist ubehag ved den verden, de skal overtage', siger Karen Klitgaard Povlsen.

Denne dobbelthed finder man også i deres forhold til 'Beverly Hills'. De kan lære af den, samtidig med at de distancerer sig til den. De unge spejler sig i de amerikanske skuespillere, når de skal finde ud af, hvordan de skal gebærde sig. Her kan de se, hvordan de skal gå klædt, hvordan de skal hilse på hinanden, og hvordan de kan indrette deres værelser. De bruger serien som et mode- og varekatalog, de kan bladre i, når de skal finde frem til den smarteste måde at lægge forbruget an på.

De dumme amerikanere

Unge sluger dog ikke alt, hvad Brenda, Brandon, Kelly og de andre gør i det mondæne Hollywood-miljø. Tværtimod lærer serien dem at være ironiske, mener Karen Klitgaard Povlsen, der har set utallige af de 204 afsnit på TV2 sammen med sine tre børn og deres kammerater.

'Allerede når vennerne kom, sagde de: 'Nå, så skal vi ud i den pink verden igen', og når først udsendelsen kører, har de let ved at forudsige de kærlighedsrelationer, der vil opstå. De fatter altid pointen længe før skuespillerne. Det får dem til at føle sig langt klogere end de dumme amerikanere', siger Karen Klitgaard Povlsen, der tidligere har forsket i ugeblade, magasiner og kærlighedsføljetoner. 'Beverly Hills' adskiller sig ikke væsentligt fra disse former for populærkultur.

'De tilbyder os alle en verden, hvor vi kan føle os lidt klogere. Det giver os et hvilepunkt i tilværelsen, og det er vigtigt, for verden er et turbulent sted, især når man er i puberteten'.

Selv om 'Beverly Hills' giver den danske ungdom mulighed for at nedgøre amerikanerne, så lukker de unge samtidig den amerikanske kultur ind i deres stuer.

'Grundlæggende er serien et udtryk for amerikansk kulturimperialisme. Men den kan også få seerne til at føle sig enormt danske. Vi må acceptere den store mundfuld for at få den lille'.

Hun forstår ikke de forældre, der forbyder deres børn at følge med i livet blandt verdens rigeste og smarteste unge.

'Serien er fyldt med citater fra blandt andre Shakespeare, og det opdager de unge. Det er så den voksnes opgave at hjælpe dem videre til at se en Shakespeare-film eller måske ligefrem læse en bog af ham. Sådan har populærkulturen altid fungeret, og vi ved fra undersøgelser, at unge med det største forbrug af populærkultur også er de mest kulturelle på andre områder'.

Trods kvaliteterne i 'Beverly Hills' savner hun gode danske ungdomsserier på tv. Men det har lange udsigter.

'Jeg ved, at både Danmarks Radio og TV2 har haft nogle tilløb, men de tror, at de skal have unge til at lave serier for unge. Det går ikke. De er nødt til at have respekt for håndværket. Det har amerikanerne. Dialogen i 'Beverly Hills' er skrevet af højtuddannede forfattere', siger Karen Klitgaard Povlsen.

'Beverly Hills 90210 - soaps, ironi og danske unge', udgivet af forlaget Klim, 225 sider, 250 kroner.-Henrik Stanek er freelancejournalist

De unge bruger serien som et mode- og varekatalog, de kan bladre i, når de skal finde frem til den smarteste måde at lægge forbruget an på