Debat

Jantelov i Kalundborg?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg er uddannet korrespondent og har mangesidig erfaring i det private erhvervsliv. Toårig videregående uddannelse fra Copenhagen Business College 2001 i Innovation og Entrepreneurship - gearet til folkeskolen, men som ikke anerkendes af Kalundborg Lærerkreds. I 2005 blev jeg færdig som lærer fra Nr. Nissum Seminarium. Herefter skolelederjob på Sejerø på løntrin 46. Landede på stormomsust ø og en skole i kamp i en kommunal sammenlægningstid uden den store opmærksomhed på en ny leders problematikker - lev eller dø. I august 2007 valgte jeg at opsige skolelederstillingen. En radikal, men nødvendig handling, der nok har passet kommunen. For i det offentlige system synes der at være en tendens til at lade besværligheder blive til langtidssygemeldinger og/eller gyldne håndtryk. To år - så kunne jeg i det mindste sige, at jeg havde været leder, og herefter gå ud af jobbet stadig med oprejst pande og mine egne børn intakte. Ikke fyret og ikke sygemeldt. Sygemeldingen kom dog efterfølgende, men da var jeg ikke længere skoleleder, men sendt ned på begyndelsesanciennitet. Til trods for at kommunen og skolelederen på min nye arbejdsplads anbefaler, at jeg får de løntrin, som jeg har bedt om, vil Kalundborg Lærerkreds ikke anerkende det. Den står fast på begyndelsestrin. Vanvittigt, at nogle, som skulle arbejde for min sag, modarbejder mig som medlem af DLF. Det er uhørt. Det falder mig ind, at der er et muligt kompleks forhold mellem kredsformanden og mig, da vi har været hinandens opponenter (en speciel cocktail), men kan nu se, at det er helt standard i andre lokalkredse. Måske er jeg et fjols med for høje idealer. Jeg har svært ved at forstå, at jeg nu som 51-årig med en masse kompetencer og livserfaring får en løn, der svarer til en helt ung, nyuddannet, uerfaren lærers løn. Det véd jeg ikke, om jeg har lyst til. Der skal betydelig mere fleksibilitet i lønsystemet for at tiltrække de dygtige mennesker, som folkeskolen mangler, meritlærer eller ej. Det er slet ikke motiverende, men yderst grotesk og ærgerligt, og det bør ændres. Kalundborg Lærerkreds styrer med janteloven!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler