Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

 

(4.093 følger) Se alle medlemmer
Debat
1   3

Indtryk fra kongres om Home Economics

Fagfeltet Home Economics rummer de professioner der arbejder indenfor ernæring, sundhed og madkundskabsfeltet i forskellige arenaer. Hvert fjerde år er der kongres hvor man mødes fra hele verden for at udveksle resultater indenfor forskning, udvikling og praksis. I år var det i Daejeon i Sydkorea.

I dagene fra 2. - 6. august lagde Daejeon i Sydkorea rammer til IFHE verdenskongres. Forskere og praktikere fra hele verden inden for fagfeltet home economics, som faget hedder på verdensplan. IFHE er en forkortelse for International Federation for Home Economics, et netværk der ved samme lejlighed rundede sin 108 års fødselsdag. Omkring 1000 deltagere var rejst hertil fra alle kroge af verden.

Daejeon er Sydkoreas Silicon Valley, en relativt ung millionby et par timers kørsel syd for hovedstaden Seoul. Sydkorea er godt og vel dobbelt så stor som Danmark og har 51 millioner indbyggere, så her bygger man højhuse i landområderne for at spare på landbrugsarealet. 

Artiklen fortsætter under banneret

Billedet viser en af bydelene i Daejeon.

Verdenskongressen bød på mange faglige input og mulighed for et kig ind i landets kultur.  

Det er en tradition i forbindelse med disse kongresser at tilbyde besøg i private hjem.  Jeg havde meldt mig til dette, og blev hentet af en ung pige og hendes far. Pigen og faderen talte lidt engelsk, men det gjorde moderen der var hjemmearbejdende ikke. Der var også en lillebror på 14 år. Det viste sig at alle kongesdeltagere havde været i familier med børn på 16 år, valgt på grund af deres engelskkundskaber. Faderen undskyldte både den gamle bil fra 2001 der i mine øjne så helt ny og skinnende ud, og deres gamle lejlighed fra 1991. Jeg blev inviteret på dejlig mad - et weekend måltid fandt jeg ud af. Jeg var nysgerrig efter hvad en ung pige gik og drømte om. Hendes værelse var klædt i lyserødt, og ikke som jeg tror de fleste teenageværelse ser ud i Danmark. Jeg spurgte hvad hun gerne ville uddannes til? Diplomat kom det prompte fra hende!

Det var også et must at jeg skulle prøve moderens ”nationaldragt” - en hanbok. Den havde hun fået for at ære sin svigerfar til hans 70 års fødselsdag. Nu bar hun den til nytår og måske en enkelt gang mere. Jeg forsøgte mig med hvor svært det ville være for mig, en høj nordisk kvinde, at skulle ned i den, men der var ingen vej udenom. Den var lagt frem og jeg skulle prøve den.

Fire unge kvinder klædt i hanbok - på søndagstur i en park.

Det var nok ikke en tilfældighed at de private besøg fandt sted om onsdagen. Fødselsraten er meget lav i Sydkorea, faktisk kun 1,23, så derfor har staten iværksat forskellige tiltag i håb om at den vil stige. Der er fokus på work-life balance, og folk opfordres med en bestemt melodi i højtalere på arbejdspladsen til at gå hjem ved arbejdstids ophør kl.18 hver onsdag - så bliver far, mor og børn rigtig glade ifølge den statslige opfordring.  

At det var en familie med fokus på børnenes resultater var der ingen tvivl om. Bogreolen var fyldt med bøger hvor det eneste ord jeg forstod på ryggene var ”Science”, og - som jeg forstod det, var det bøger til frivillig ekstra undervisning. Børnenes diplomer fra skolen prydede også en væg i lejligheden. Det er helt i tråd med hvad forældrenes siger, er deres vigtigste mål med opdragelsen.   Disse mål er i prioriteret rækkefølge: To have a goal in life, To clearly express own opinion, To get along with others, To take a leadership and To help others in trouple.  (National Womens Education Center 2004-2005, fra p.p.)

Når jeg fortalte andre deltagere at jeg kom fra Danmark, var der mange der spontant vidste at Danmark ligger nummer 1 når det gælder at være det lykkeligste folk jfr. World Happiness rapport 2016.

Hvor Danmark ligger i top-10 på parametrene ”Social support”, ”Freedom to make life choices” og ”Perception of corruption”, så ligger Sydkorea end ikke i top-100 på disse parametre. Til gengæld ligger Sydkorea næsten i top på ”Healthy life expectancy” hvor Danmark må nøjes med en 30 plads - tankevækkende. 

Kongressens tema var ”Hope and Happiness” med perspektiv på professionen nu og i fremtiden.

Fra Danmark var vi i år 12 deltagere, og vi leverede bl.a. præsentationer under følgende titler: 1)Why are Cooking Skills Important to Health and Wellbeing. 2)Exploring hospitality competencies, and introducing hospitality competencies in PBES education. 3)Empowerment of Ethnic Minority Women in Denmark through Food and Health Literacy.  

Jeg hørte mange interessante oplæg - bl.a. havde Theresa Lei fra universitetet i Hong Kong undersøgt unge studerendes madvaner og fundet at de var tæt relateret til deres fysiske muligheder for overhovedet at kunne lave mad. Daniel Bødtker-Lund præsenterede Fiskesprell - et nationalt public health program i Norge. Ilona Kickbusch, WHO, Geneve kom ind på sammenhængen mellem sundhed og klima www.who.int/globalchange/resources/countries/en/   ,    www.who.int/mediacentre/factsheets/fs266/en/  og FN´s 2030 Agenda for Sustainable Development Goals:  sustainabledevelopment.un.org/topics/sustainabledevelopmentgoals .

Ja, jeg kunne blive ved - jeg er helt høj efter deltagelse i en sådan kongres. Næste gang er det Atlanta, USA i 2020. Der er en mindre europæisk konference i Irland i marts 2017. Er du interesseret i yderligere information så kontakt mig gerne på stroejer@gmail.com .

Der er tradition for at arrangere pre-tours før verdenskongresserne, når folk rejser langt. Jeg havde således tilkøbt en spændende historisk/kulturel tur i Japan denne sommer - og for 4 år siden deltog jeg i en tur i Hong Kong og Sydkina. Det gør det ikke mindre spændende at rejsegruppen som regel repræsenterer mellem 10 og 20 nationaliteter fordelt på alle kontinenter.

Alt materiale kan ses på IFHE´s hjemmeside: www.ifhe.org  under IFHE World Congress 2016. Her er bl.a. en publikation med de forskellige præsentationer fra konferencen og link til et fotogalleri fra den meget veltilrettelagte kongres.  

Til slut et par billeder

Frokostboks kan købes til rimelige priser overalt. Ikke alt smager som man forventer ud fra udseendet, men det er godt

Seoul, nyt og gammelt mødes - Korea har en årtusind gammel kultur.

En oase midt i Seoul hvor man kan køle fødderne i et vandløb - her var tidligere en motorvej.

Så er der serveret - aften på gademarked. Vi undrede os over at de serverer de samme retter i de fleste boder!

Lidt overrasket over at finde en Royal Copenhagen kop - ca 2 meter høj - midt i Dongdaemun Design Plaza & Park, Seoul.

Af Anna-Lise Strøjer, formand for Dk-IFHE, den danske afdeling af IFHE.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ