Anmeldelse

skriftligfremstilling.gyldendal.dk

Det hele serveret på et sølvfad

Med dette websites fokus på skriveproces, genre- og opgavekrav og søgning på nettet kan eleverne blive helt klar til afgangsprøven i skriftlig fremstilling.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ingen tvivl om, at webprøver til dansk opfylder et stort behov for digitale medier i forberedelsen til folkeskolens afgangsprøver. I serien fra Gyldendals webprøver findes der i forvejen blandt andet webprøver i retskrivning og læsning. Nu er der så kommet et opdateret website til skriftlig fremstilling, der tager udgangspunkt i, at adgang til internettet bliver en obligatorisk del af prøven i 2017.

Fakta:

Titel: skriftligfremstilling.gyldendal.dk

Forlag: Gyldendal

Websitet indeholder tre faneblade: et til eleven, et til læreren og en opgavebase med oplæg til 7., 8. og 9. klasse.

Eleven kan på sin side læse om blandt andet skriveprocessen, orden og layout og om at søge på nettet. Desuden findes der skrivemodeller og en genreoversigt. På lærerens side kan man læse om opgavernes opbygning og forskellige evalueringsredskaber. Der er også en opgaveoversigt, der blandt andet viser, hvilke opgaver der indeholder søgekrav, og så er der et afsnit om at søge på internettet og et afsnit om rammerne for prøven. Evalueringsarkene passer til den enkelte opgaves fokuspunkter.

Opgavebasen indeholder mellem otte og tolv opgaver til hvert af de tre klassetrin. Til hvert oplæg er der fokuspunkter og delopgaver, således at eleven får støtte i skriveprocessen.

Jeg har prøvet nogle af opgaverne i 7. og 9. klasse, og jeg er meget begejstret. Jeg synes, det er nemt at finde rundt på websitet, der har en enkel og logisk struktureret opbygning. Og så er jeg en stor tilhænger af ideen med fokuspunkterne, der er et godt redskab til eleven i skriveprocessen - og til læreren i evalueringsarbejdet. Jeg har tidligere arbejdet med en slags skrivekontrakt, hvor jeg ud fra de enkelte skriveoplæg har defineret, hvad der skulle lægges vægt på, men her får jeg det hele serveret på et sølvfad: Med dette website er der fokus på skriveprocessen, der er relevante oplæg om blandt andet at søge på nettet, om at fokusere på genren og på opgavens krav, og så har jeg i løbet af 7.-9. klasse mulighed for at komme gennem relevante genrer og opgavetyper.