Blog
0   14

Tillykke til professor Dorthe Jørgensen med forfatterforeningens faglitterære pris

Abonner på nyt om Tænketanken Sophia i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Professor Dorthe Jørgensen har netop modtaget Dansk Forfatterforenings faglitterære pris. Læs hendes seneste bog, Nærvær og eftertanke, og bliv bevidst om, hvorfor det er så vigtigt og p.t. så vanskeligt at være lærer.

Dorthe Jørgensen har to doktorgrader, en i teologi og en i filosofi. Med dem i bagagen bestrider hun sit professorat i filosofi og idéhistorie ved Aarhus Universitet.

En af de egenskaber, der er karakteristisk for Dorthe Jørgensen, er, at hun har evnen til at forestille sig. Derfor er hun det nødvendige korrektiv til tidens magtudøvere, som har visioner og planer, men ingen forestillinger om hverken nærværet eller fremtiden.

Artiklen fortsætter under banneret

For at tage et eksempel: Anders Fogh Rasmussen ligger for tiden på boghandlernes diske med Viljen til at lede. (Også vildlede, hvis det er nødvendigt). Men Dorthe Jørgensen vil aldrig bare lede; hun har viljen til at lede efter noget, det skønne. Prøv at gå i boghandlen og led efter hendes seneste bog, Nærvær og eftertanke. Den skal nok bestilles hjem. For Dorthe Jørgensen er ikke til overfladiskhed og buzzwords; hun søger at indkredse den merbetydning, som er det forunderlige i vores møde med hverdagen. Derfor skriver hun også mange ord i relativt lange sætninger: Du gør dig aldrig tilværelsens "guddommelighedserfaringer", som hun i sin doktordisputats kalder denne merbetydning, i reklameslogans. 

Dorthe Jørgensens fokus på nærværet giver næring til eftertanken: Hendes tilsyneladende blidhed viser sig at kunne fungere som et ætsende syrebad for det menneskesyn, som ligger til grund for blandt andet vores uddannelser i dag, hvor kvantitet efterspørges på bekostning af kvalitet, hvor test overtrumfer indsigtsfuld vurdering, og hvor fremskrivningsvisioner helt fortrænger efterspørgslen på vores forestillingsevner.

Så kære lærer, læs Dorthe Jørgensens Nærvær og eftertanke (Det er også af ydre en meget, meget smuk bog) eller find ud af hvor hun holder foredrag eller endnu bedre: søg at få hende til at foredrage ved et medlemsmøde - og du vil finde mening i at kæmpe for en skole, hvor der igen undervises, så hverdagen får merbetydning.

Kære Dorthe Jørgensen. Tak for din kamp for den skønne tænkning - og af hjertet tillykke med den hæder, du netop er blevet til del.

Dansk Forfatterforening skriver som begrundelse for hæderen:

"Dorthe Jørgensen er forfatter, filosof, idéhistoriker, litteraturhistoriker og teolog, dr.phil. & dr.theol. Hun modtager prisen for sit imponerende og banebrydende forfatterskab, hvori hun på overbevisende måde formidler et metafysisk erkendelsesgrundlag. Der bliver bl.a. dermed rum til at opfatte intuitiv viden som et gyldigt erkendelsesredskab, hvilket er et centralt brud med den rationalistiske tradition. Dorthe Jørgensen forstår at undersøge og beskrive det forunderlige i hverdagen, og dette nærvær er vigtigt i alle livets sammenhænge."

 

    

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ