Har du lyst til efteruddannelse?

Selvom man er glad for sit job, kan der godt melde sig en lyst til nye input og udvikling. En efteruddannelse kan åbne nye døre – få overblikket over, hvordan du kommer i gang.

Publiceret

Få hjælp af a-kassen

Hvis du overvejer en efteruddannelse, kan du altid få hjælp afLærernes a-kasse til sparring på din jobsituation og dineudviklingsmuligheder. Konsulenterne kan hjælpe dig med at fåoverblik over mål og kompetencer. Ring til a-kassen for at hørenærmere om karrieresparring, råder Uffe Bastholm.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan vælger man, hvilken efteruddannelse man gerne vil tage? Hvordan får man det sat i gang? Og hvad er det vigtigt at overveje, før man kaster sig ud i det? Konsulent ved Lærernes a-kasse Uffe Bastholm har stor erfaring med at rådgive lærere om efteruddannelse - noget, mange er interesserede i, fortæller han:

»Jeg oplever, at lærere er nysgerrige og glade for at lære, så når jeg holder samtaler om karrieresparring med rigtig mange medlemmer, handler en stor del af dem om at få inspiration til, hvordan man kan udvikle sig i jobbet. Der er lyst til ny inspiration og nye opgaver«.

Ekstra linjefag, vejleder, eller ...?

Uffe Bastholm råder til, at allerførste skridt på vejen er et besøg på uddannelsesguiden ug.dk.

»På ug.dk kan du få et overblik over, hvilke muligheder der er for efteruddannelse, for der er flere uddannelsessteder, som har lærerrelevante tilbud, og hvor professionsbacheloren er adgangsgivende«, fortæller han.

Han peger på Roskilde Universitet, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelses afdelinger i både Emdrup og Aarhus og University College-uddannelserne Nord, Sjælland, København og Lillebælt som nogle af de uddannelsessteder, det kan være interessant at kigge på. Her er der nemlig en lang række diplom- og masteruddannelser, som er målrettet lærere.

»Der er masser af muligheder. Måske har du en skoleleder gemt i maven; så kan du læse en ledelsesoverbygning. Du kan også blive vejleder inden for matematik eller læsning, hvis det optager dig - eller vælge at udvide dine undervisningskompetencer med et helt nyt linjefag«, guider konsulenten.

Søg gode råd, hvor du kan

Når du har fundet en uddannelse, der interesserer dig, råder Uffe Bastholm til, at du tager kontakt til studievejlederen på uddannelsesinstitutionen for at høre mere om uddannelsen. Det er også en god ide at få karrieresparring ved a-kassen, mener han.

»Vi kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken retning du skal efteruddanne dig i. Hvad giver dig arbejdsglæde og energi, og hvad vil du gerne have mere af i dit arbejdsliv? Det kan vi hjælpe dig med at få på plads«.

Flere lærer får efteruddannelse i fag

Sørg for opbakning - hjemme og på jobbet

Dernæst skal du tage en snak med din leder - eventuelt under en medarbejderudviklingssamtale - så der kan komme ordentlige rammer for din efteruddannelse, imens du passer dit arbejde, understreger Uffe Bastholm.

»Optimalt set skal efteruddannelsen gerne arrangeres gennem dit arbejde, så der er opbakning fra din ledelse og gode rammer - for eksempel ved at skolen finansierer din uddannelse eller sørger for et skema med færre undervisningslektioner i den periode, du efteruddanner dig«, fortæller han.

Også på hjemmefronten er det vigtigt at få clearet drømmene om efteruddannelse, før man kaster sig ud i det:

»En efteruddannelse skal overvejes og planlægges grundigt, for hverdagen skal struktureres, så der er plads til efteruddannelsen. Ellers bliver det en pinsel i stedet for at give inspiration, glæde og energi som håbet. Efteruddannelse tager tid, og måske er det hver tirsdag aften, du er nødt til at sidde begravet i bøger - så sørg for at få familiens støtte til det«.