Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

(5.123 følger) Se alle medlemmer
Blog
2   24

Legens svære vilkår

Abonner på nyt om Folkeskolens idrætsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Vi lever i en tid, hvor det enkelte individs behov fylder meget. Vi ser, hvad vi vil, hvornår vi vil på streaming tjenester. Vi kan pause liveudsendelser gennem tv selskaber, der designer tv oplevelsen, så selv et tv besøg ikke kan være skyld i missede sekunder af oplevelsen. Samtidig inviteres vi konstant til at deltage aktivt i at stemme folk ud på tv, opdatere vores egne profiler, like, dele, osv. I en tid, hvor individet er sådan i fokus, kan krav fra omverdenen være vanskelige at tackle. Hvor stiller det legens værdier i dag? Er det blevet mere vanskeligt for vores børn at interagere i sociale sammenhænge?

 

Legens værdier

Artiklen fortsætter under banneret

Legen handler om at indgå i et fællesskab, om at indgå på lige fod med de andre og acceptere de fælles regler som indrammer legen. 

Jf. min blog fra sidste uge omkring følelsernes spil gennem legen: www.folkeskolen.dk/595660/foelelsernes-spil-gennem-legen

En af legens værdier er bl.a. fællesskab. I legen rykker man sit eget systems kerne, for at kunne møde andre og finde fælles felter at færdes i. Børn udvikler i legerelationer sociale kompetencer og kommunikative færdigheder, og de finder et tilhørssted. Gennem narrativitetens øje bygger man på selvværdet, da man hører til, føler sig holdt af og lykkes sammen med andre.

I folkeskolens første år trænes legen stadig(specielt i idrætsundervisningen), trods udefra kommende krav om mere fag faglig undervisning. Legen er en vigtig lære, da eleverne senere skal kunne begå sig i grupperelaterede øvelser i skolesammenhæng. Samtidig står erhvervslivet ude på den anden side, og fortæller samme historie om, at moderne jobs kræver kompetencer udi samarbejde.

Tydelige mål

Det er efter min mening blevet vanskeligere at få god leg og legekultur op at stå med tidens børn. De unge mennesker fylder meget i moderne familier, og de får lov. Derfor står jeg ofte som lærer med en udfordring, når legen skal have plads, og alle gerne skal få en god oplevelse.

Derfor tror jeg, at det er vigtigt, at man som underviser stiller ret tydelige mål op for den sociale del af undervisningen. Det er vigtigt at have tydelige og klare mål klar, når curling mor eller far ringer, fordi deres guldklump har haft en skidt oplevelse i en gruppesammenhæng. Har man været tydelig omkring målene for den sociale læring og rummet, den skal finde sted i, så kan jeg som regel argumentere for mine valg, selv for forældre, der blot er ofre for vores tids individualiserede kurs.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ