Bedre sex med ekspressen

Universitetsstuderende rejser rundt til skoler og tilbyder seksualoplysning til elever

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Døren til klasseværelset bliver åbnet. Indenfor larmer 8.b om kap med stereoanlægget, der spiller en ny version af et Modern Talking-hit fra de tidlige firsere.

Pludselig bliver der helt stille. Alle øjne retter sig mod tavlen, hvor Jakob Klit, 23, og Maria Winther Koch, 19, er ved at finde deres papirer frem. De skal undervise i sex. Jakob og Maria er ikke lærere, men medicinstuderende. Sammen med 23 andre studerende er de med i Sexekspressen, et projekt, der går ud på at oplyse skoleelever. Det er første gang for Maria, mens Jakob mistede sin undervisningsmæssige jomfrudom i går i parallelklassen.

De er på Valhøj Skole i Rødovre. En lærer fra skolen ringede til dem, fordi elevrådet flere gange havde spurgt efter mere og bedre oplysning om sex.

Talende æggestok

'Vi er her ikke som lærere', understreger Jakob Klit, mens han sætter filmen 'Start Smart' på videoen. Der er helt stille bortset fra lyden fra filmen. Drengene kan dog ikke holde latteren tilbage, da en æggestok snakker med filmens hovedperson. De griner højlydt og kører rundt på stolene, så deres syntetiske træningsbukser er ved at slå gnister. De genvinder hurtigt fatningen.

Næste gang er det pigernes tur. Videoen viser en far, der brokker sig over, at hans teenagedatter bruger for lang tid på badeværelset.

Lyset bliver tændt, og 8.b kan ikke mere gemme sig i mørket. De prøver nu alligevel, da Maria spørger, hvad de syntes om filmen.

'Den var da meget sjov', siger en pige i pink nederdel efter nogen tøven.

Jakob smækker en overhead på med en tegning af en penis. Han peger og forklarer de fysiologiske detaljer.

'I andre lande som USA, Israel og arabiske lande er det enormt trendy at blive omskåret. Det er af forskellige religiøse eller kulturelle årsager, men det betyder ikke det helt store rent fysisk', siger han.

Der er ingen spørgsmål, så Jakob taler videre om, at intet er normalt, når det gælder puberteten. Det er normalt at være unormal. Han bruger eksempler, fra da han selv var i puberteten.

'Da jeg var 14, gik jeg og troede, at nu skulle jeg til at være en rigtig mand. Så fik jeg sgu lige pludselig noget, der lignede bryster. Jeg skulle åbenbart være kvinde først', siger han og understreger, at også det er helt normalt.

Menstruation hver tirsdag

Maria tager over. Hun fortæller om kvindens menstruationscyklus, der i puberteten ikke er helt regelmæssig. Jakob bryder ind.

'Hos pigerne i min klasse var det helt fast. De havde det hver tirsdag, når vi skulle have idræt', siger han.

Maria fortsætter med at fortælle, at der ikke findes helt sikre perioder. Hun stopper midt i en sætning, da en høj dreng med briller rækker fingeren i vejret.

'Hvis man vil have et barn, hvornår er det så bedst at bolle?' spørger han. Maria forklarer, at det er svært at sige en bestemt dag, men at det er et sted midt i perioden.

'Okay. Det vil altså sige, at man skal bolle fem dage i træk midt i perioden for at være sikker', konkluderer drengen.

Efter cirka en time bliver klassen delt. Maria tager pigerne med til et andet klasseværelse.

Jakob forklarer om kønssygdomme og prævention. Da ingen af drengene stiller spørgsmål, må Jakob holde enetale. Han fortæller, at første gang han købte kondomer, syntes han, det var enormt pinligt. Drengen med brillerne er ikke enig.

'Hvad er der pinligt ved at købe kondomer, og hvad koster de egentlig?' spørger han.

Senere falder snakken på abort. En af drengene vil gerne vide, hvor stort et foster er, når det bliver fjernet.

'Det er cirka på størrelse med en af de fodboldfigurer, man kunne købe på McDonalds under sidste verdensmesterskab i fodbold', forklarer Jakob.

Kondomer til alle

Jakob tager en bunke kondomer frem og begynder at dele dem ud til drengene, to til hver. En mørklødet dreng vil ikke have nogen, så han må nøjes med at kigge på.

Jakob viser drengene, hvordan de skal åbne pakken. De fumler, men til sidst lykkes det. Drengene griner.

'Føj, hvor det stinker og er fedtet', siger en dreng i en sort træningsdragt. Jakob opfordrer dem til at rulle kondomet ned over en finger, men der er kun to, der prøver. En tredje vælger at puste det op. Da Jakob bagefter går en runde med skraldespanden, er der kun en enkelt, der smider kondomet ud.

Nu kommer pigerne tilbage. En af dem går straks hen og åbner et vindue.

'Jeg kan ikke holde den stank af gummi ud', udbryder hun.

Alligevel er der ingen af pigerne, der siger nej, da også de får tilbudt kondomer. De sidder og sammenligner kondomerne, der ikke bliver taget ud af pakken.

'Er dem i den grønne pakke virkelig grønne', spørger en lyshåret pige.

Jakob siger, at de selv kan læse på pakken.

Eleverne får uddelt brochurer, de udfylder et anonymt evalueringsskema, og så er det slut. En lærer når lige at uddele en besked om en båndoptager, inden Maria og Jakob siger farvel. De bliver dog uden for klasseværelset et stykke tid, så de kan svare på spørgsmål, der er for personlige til, at resten af klassen må lytte med.