Skive fyrer skoledirektør

Kommunens chefer sætter mange ting i gang, men formår ikke at følge dem til dørs

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En meget kritisk konsulentrapport fra Kommunernes Landsforening (KL) om Skive Kommune kommer til at koste skoledirektør Magne Uldall-Jessen jobbet.

Rapporten taler om alvorlige samarbejdsproblemer i kommunens chefgruppe, og ud over skoledirektøren anbefaler konsulenterne, at også kommunaldirektør Erik Hermansen og socialchef Jens Thuesen-Nielsen får en fyreseddel. Et enigt økonomiudvalg har indstillet de tre til afskedigelse, og det ventes, at et enigt byråd bakker op om beslutningen.

Rapporten gør meget ud af at nævne, at de tre er fagligt dygtige, men de har ikke levet op til deres fælles ansvar for hele kommunens drift.

I deres sammenfatning af over 100 interview peger konsulenterne på, at der sættes mange initiativer i gang, som i ringe grad indarbejdes i det daglige arbejde. Skive Kommune er udadtil kendetegnet ved at være i front med nye initiativer og ideer, blandt andre kvalitetsudvikling, lavenergiby og 'Leg og Læring'. Det er generelt oplevelsen blandt de interviewede, at initiativerne sjældent følges til dørs, fordi det ledelsesmæssige fokus skifter, når initiativerne er sat i søen. Det er et mål i sig selv at være på Danmarkskortet, men det er ikke muligt at prioritere og indarbejde initiativerne, blandt andet fordi der ikke er vilje til i fællesskab at prioritere de nødvendige ressourcer på tværs af områderne. Det dårlige samarbejdsklima mellem forvaltningscheferne for social- og skoleområdet er en væsentlig årsag til manglende koordination mellem forvaltningernes arbejde, påpeger rapporten.

Der er i dag ikke sammenhæng i opgaveløsningen på børneområdet, der er delt mellem to forvaltninger, hvis chefer ikke har kunnet samarbejde.

'Det har da været en kendt sag, at samarbejdsklimaet på Skive Rådhus ikke har været det bedste, det har vi da også kunnet fornemme, men vi har altid haft et godt og tæt samarbejde med Magne Uldall, som har gjort meget for skolevæsenet i Skive Kommune', siger Leif Primdal, formand for Skiveegnens Lærerforening.

Projekter holdt gejsten oppe

Mange menige lærere har nok følt, at der indimellem kom lidt for mange projekter fra forvaltningen, men Leif Primdal synes, at de mange initiativer har været godt både for skolevæsenet og for lærerne.

'I Skive har vi et velfungerende skolevæsen, blandt andet på grund af de mange projekter. Nogle har nok ønsket lidt ro mellem projekterne, men det har været skoledirektørens mål, at Skives skolevæsen skulle udvikle sig. Han har holdt gejsten oppe, selv om økonomien ikke har været blændende. De seneste besparelser har da også betydet kraftige protester. Med mange initiativer så begår man som skoledirektør også fejl indimellem', siger Leif Primdal.

Det oprindelige formål med konsulentrapporten var at foreslå strukturændringer i kommunen. Det fører rapporten også til. Kommunens økonomiudvalg har indstillet, at de hidtidige udvalg nedlægges, og der så oprettes blandt andre et børne- og familieudvalg. Der etableres en børne- og familieforvaltning, der skal tage sig af blandt andet folkeskoler, daginstitutioner, familieafdeling og ældreinstitutioner.

Leif Primdal er en smule bekymret for den nye struktur.

'Hidtil har vi haft en forvaltning, der næsten kun tog sig af skoleområdet, og et udvalg, der kun tog sig af skoleområdet. Med den nye struktur kan man godt frygte, at skoleområdet mister indflydelse, fordi det ikke vil stå så stærkt i politikernes bevidsthed. Det nye område vil stå for omkring 80 procent af kommunens budget. Jeg kan godt frygte en yderligere decentralisering på skoleområdet i Skive. Det vil gå ud over den fælles folkeskole med de fælles mål', siger Leif Primdal.

Skive Kommune valgte at lægge den meget kritiske konsulentrapport ud på kommunens hjemmeside, så snart man havde modtaget den. Det betød, at kritikken blev offentligt kendt, inden politikerne havde lavet nogle konklusioner.-Peter Linderoth Sørensen er freelancejournalist