Anmeldelse

"Matematikrammer" fortjener en matematikkrammer

Et materiale af beskedent ydre tager revanche på indholdssiden. Her er der mulighed for at komme helt i bund med elevernes læring af matematikkens mange ord og begreber.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vigtigheden af, at eleverne på alle klassetrin får sprog til matematikken, har længe været anerkendt. Måske har den enkelte underviser til gengæld savnet materialet, der kunne nå hele vejen rundt og dermed fremme den konsekvente læring af matematikfaglige ord og begreber.

Fakta:

Titel: Matematikrammer

Forlag: Matematikrammer

Dette nye udspil kunne være et bud i så henseende. Med afsæt i sin erfaring fra undervisningen af tosprogede elever er forfatteren nemlig gået systematisk til værks og har således udarbejdet materialer på tre niveauer (indskoling – mellemtrin – udskoling), der hver for sig dækker næsten alle færdigheds- og vidensområder.

En vigtig pædagogisk idé med "Matematikrammer" er den visuelle støtte til læring af ord og begreber, hvortil skal lægges muligheden for at arbejde med ordenes indholdsside såvel som en styrkelse af den kommunikative praksis. En intention er desuden, at eleverne sikrer sig den sproglige forforståelse til arbejdet med tekstopgaver.

Michael Wahl Andersen opstiller sin taksonomi for matematisk begrebsdannelse i fire punkter – i denne sammenhæng angiver forfatteren selv sit materiale som hørende til før punkt 1, altså inden eleverne får fingrene i konkreter. Respekt for den erfaring, som tilsiger denne indplacering; jeg ville nok være bange for, at mit arbejde med elevernes ord- og begrebstilegnelse i så fald skulle virke i et tomrum.

Uanset prioritering rummer materialet imidlertid masser af formålstjenlige aktiviteter at benytte sig af; igen må jeg vælge i idémylderet: ordforklaring – skrive og tegne matematikord – ”quiz og byt” – brætspil – memory.

”Matematikrammer” skal i øvrigt (også) forstås helt bogstaveligt, idet den største del af det samlede materiale udgøres af A4-ark (i pdf- såvel som i en OCR-udgave) med en inddeling i op til otte felter. Heri er skrevet og/eller illustreret de ord og begreber, som hører til pågældende område, og de danner basis for de fleste aktiviteter. Mine kolleger bemærker så fraværet af trigonometri – men så kan man jo fremstille sine egne ark og kort. Inspirationen og fagligheden ligger lige for hånden; det er bare med at komme i gang.