Anmeldelse Samfundsfag
0   4

Rigsfællesskabet – it's complicated

Gamle historier fortælles på ny med nye erkendelser til følge – og nye muligheder åbnes, mens kendte og hævdvundne forhold forgår. Vort rigsfællesskab er ingen undtagelse, som seere af den fremragende dokumentarserie "Rigsfællesskabets historie" vil vide.

Fakta


Titel
Rigsfællesskabets historie


Gratis

Forlag
DR

Martin Breum og Jakob Gottschaus dokumentarserie er en imponerende gennemgang af århundreders nordatlantisk historie. Fra det umage fællesskabs spæde start i 1721, hvor en dansk ekspedition med Hans Egede, norsk missionær og præst, i spidsen lagde til på Grønlands vestkyst, til nutidens debatter om løsrivelse og indførelse af selvstyre. Serien placerer sig centralt i den opblomstrende opmærksomhed om Rigsfællesskabets nordlige dele, som kan iagttages i disse år, og den er værd at se for alle, store som små. Velfortalt, nuanceret og med indlevelse byder "Rigsfællesskabets historie" på et bredt såvel som dybt indblik i denne mærkværdige kulturelle konstruktions udvikling. Niveauet er på en gang højt og tilgængeligt, og alle de interviewede leverer væsentlige udlægninger af deres vidensområder og bidrager til en virkelig seværdig dokumentar.

Artiklen fortsætter under banneret

Serien kørte på DR K i starten af 2016 og følges nu op med et undervisningsmateriale, der byder på opgaver af forskellig art udarbejdet til seriens seks afsnit og desuden perspektiverende tekster, som belyser særlige fagrelevante aspekter inden for eksempelvis religion og samfundsfag. Materialet er stilet til de gymnasiale uddannelser, men er også egnet til brug i folkeskolens ældste klasser. I forhold til brug i grundskolen kan det være nødvendigt med visse justeringer, og her byder DR Undervisnings materiale på en fin, lavpraktisk feature, nemlig at de forskellige dele ligger som Word-dokumenter, så man kan gå ind og rette til, som man ønsker. Naturligvis skal man i disse dage have et skarpt øje på alle hånde mål, så der skal gøres lidt på den front, men det burde være en overskuelig opgave at få dækket sig ind i forhold til de faglige mål, og de fleste opgaver kan bruges uden store justeringer.

Opgaverne er generelt gode – det er lige før, jeg vil hævde, at man med udgangspunkt i opgaverne til historie snildt kunne skrue et par projektopgaver eller lignende sammen. Der er nogle multiple choice-opgaver, en genre, jeg ikke selv er fan af, men i sig selv er de udmærkede.

Jeg vil i høj grad anbefale, at man kaster sig over dette materiale. Som nævnt er der stor opmærksomhed om emnet, og der har været flere røster ude med ideer om, at Rigsfællesskabet skal gøres til en obligatorisk del af folkeskolens curriculum – særligt om Grønland er opmærksomheden intens. Det giver god mening at orientere sig i måder og materialer, der muliggør inddragelse af dette emne i sin undervisning, og her er "Rigsfællesskabets historie" oplagt. Opgavesiden er god – den vil for de fleste kræve nogen tilpasning, om end jeg vil mene, at et fagligt rigtig velfunderet hold elever fra udskolingen vil kunne arbejde med det meste af materialet uden forudgående ændringer. Der er dog ingen tvivl om, at de seks afsnit dokumentar er showets stjerne.

Hvis man har den mindste interesse for vor fælles historie, bør man se eller gense disse programmer; og hvis denne interesse mangler, bør man se disse programmer, så den kan blive vækket, for dette angår os alle.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.499 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.083 andre er allerede tilmeldt